Tillgänglighetsredogörelse för 1177.se
1177.se är en offentlig webbsida för hälsa och sjukvård. Det finns en lag om att offentlig service ska vara tillgänglig för alla. Det betyder att alla ska kunna använda webbsidan, även du som har en funktionsnedsättning och du som använder olika hjälpmedel för att ta del av innehållet. Du får också information om hur du kan kontakta oss om du upptäcker brister i tillgängligheten.
Inera AB står bakom 1177.se. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen.
I den här texten beskriver vi vilka brister som finns i tillgänglighet på den så kallade öppna delen av 1177.se, det vill säga den del där du kan nå informationen utan att behöva logga in. Du får också information om hur du kan kontakta oss om du upptäcker brister.
Hur tillgänglig är webbplatsen?
1177.se uppfyller till största del lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Det innebär att webbplatsen huvudsakligen är i nivå AA i den så kallade standarden WCAG 2.1.
Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information.
Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet
Den här webbplatsen är inte förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Otillgängliga delar beskrivs nedan.
Innehåll som inte är tillgängligt
Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt.
Vår ambition är att ha åtgärdat alla kända tillgänglighetsproblem senast den 31 december 2022.
Allmänna brister
Här beskrivs de brister som kan beröra alla som besöker sajten:
- Vi har filmer på webbplatsen som inte uppfyller alla tillgänglighetskrav. Det finns filmer som saknar beskrivande så kallad titel. Det finns också filmer som saknar ljud, saknar undertext eller har inbränd undertext. Detta kommer att rättas till framöver under revidering av innehållet.
- I dialogen Vanliga vårdtyper på sidan Hitta vård kommer innehållet inte i en meningsfull logisk ordning.
- Det kan förekomma sidor på webbplatsen vars HTML-kod inte validerar.
För dig som använder skärmläsare
En skärmläsare är ett program som läser upp det som står på skärmen. Här beskrivs de brister som berör dig som använder skärmläsare:
- Vissa ikoner, knappar och logotyper saknar information vad de är och hur de fungerar.
- Fokus sätts inte alltid på rätt ställe i innehållet. Dessutom kan fokus hamna i bakomliggande lager när du öppnar en textruta ovanpå ett annat textlager.
- Ibland fungerar inte skärmläsaren på grund av att en viss kod saknas i sidans uppbyggnad. Exempel på vad som inte fungerar är att du inte får tydlig återkoppling när fel uppstår då du fyller i ett formulär.
- Vid val av vårdtyp i dialogen Vanliga vårdtyper på sidan Hitta vård stängs dialogrutan. Det är inte ett förväntat beteende.
- Det kan finnas språkförändringar som inte är korrekt kodade. Det kan göra att vissa uppläsande hjälpmedel inte uppfattar att texten byter språk.
- Det finns pdf-filer på webbplatsen som inte är tillgänglighetsanpassade.
- Vi har valt att försöka att alltid ha en alt-text på bilder i artiklar, även i de fall de kan innebära en upprepning av bildtexten, för att vara så inkluderande som möjligt. Vi arbetar löpande med att formulera alt-texterna korrekt. Det kan finnas alt-texter som inte är korrekt formulerade.
För dig som navigerar med hjälp av tangentbordet
Personer som inte kan använda mus eller liknande, kan navigera med hjälp av tangentbordet. Här beskrivs de brister som berör dig som navigerar med tangentbordet:
- Delar av 1177.se visar inte tillräckligt tydligt var fokus är när du förflyttar dig med hjälp av tangentbordet. Markeringen för fokus kan även se olika ut.
- Det finns funktioner i kartan som inte går att använda med tangentbordsnavigering.
Oskäligt betungande anpassning
Inera AB åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för nedanstående innehåll.
Översättningar
Vi försöker uppfylla kriteriet att varje språkförändring ska kodas med lang-attribut så långt som möjligt. I webbplatsens omfattande redaktionella material är det dock svårt att hitta varje språkförändring. Huvudinnehållet på översatta sidor är korrekt kodat, men det kan finnas brister i till exempel länkar till material på ett annat språk än sidans huvudspråk. Det har bedömts vara oskäligt betungande att åtgärda alla dessa systematiskt. Vi kommer att arbeta successivt med att lägga in språkkoder allteftersom vi hittar förekomster, men inte lägga våra begränsade resurser på att vid ett enskilt tillfälle gå igenom allt innehåll.
Pdf-filer
Det finns otillgängliga pdf-filer på webbplatsen trots att vi har riktlinjer om att undvika pdf-filer så långt det är möjligt. Vi bedömer att det vore oskäligt betungande att göra alla pdf-filer tillgängliga med våra begränsade resurser.
Filmer
Det finns filmer som brister i tillgänglighet på webbplatsen. Vi har riktlinjer om hur arbetet med att förbättra filmernas tillgänglighet ska ske, men på grund av begränsade redaktionella resurser behöver arbetet med att rätta detta ske kontinuerligt vid revidering.
Kartor
Det finns funktioner i kartan som inte går att använda med tangentbordsnavigering. När kartleverantören åtgärdar detta kommer det att fungera även hos oss. Vi undersöker för närvarande möjligheten att byta karttjänst.
Formulär
Sökförslag, så kallad autocomplete, fungerar inte med skärmläsare i vissa formulär. När publiceringsverktyget rättar detta kommer det att fungera även hos oss.
Innehåll som inte omfattas av lagen
Det innehåll som beskrivs här är inte fullt tillgängligt, men undantas enligt 9 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
Det finns flera filmer på webbplatsen som offentliggjordes före 2020-09-23. Dessa omfattas inte av lagkraven. Vi försöker att göra även dem så tillgängliga som möjligt, men vi prioriterar innehåll som omfattas av lagkraven.
Hur vi har testat webbplatsen
Funka gjorde en oberoende granskning av 1177.se 2019-06-17. Vi gör därefter själva tester av tillgängligheten när vi inför nya funktioner.
Webbplatsen publicerades den 27 mars 2019.
Redogörelsen uppdaterades senast den 11 juni 2021.
Om du har synpunkter på tillgängligheten
Kontakta oss genom formuläret nedan om du upptäcker brister i tillgängligheten på sajten. Vi kommer att försöka åtgärda problemen och se till att du kan ta del av innehållet.
Har du beröm, kritik eller förslag på förbättringar ska du istället använda formuläret på den här sidan.
Kontakta tillsynsmyndigheten
Du kan kontakta Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, om du inte är nöjd med hur vi uppfyller kraven på tillgänglighet.