Om covid-19 – coronavirus

Covid-19: Vad kan jag göra själv om jag är sjuk?

Här är råd till dig som har till exempel en förkylning, influensa eller covid-19. Råden gäller om du kan vara hemma utan att behöva vård. Det är viktigt att du kontaktar vården om dina symtom förvärras.

En kortare version av den här texten finns på lätt svenska samt översatt till flera språk.

Stanna hemma tills du känner dig bättre. Det gäller både vuxna och barn. 

De flesta behöver inte lämna prov. Läs mer: Behöver jag lämna prov för covid-19?

Vaccinera dig mot covid-19 när du har blivit frisk, om du rekommenderas att vaccinera dig.

Läs mer om barn: Att vårda tillfälligt sjuka barn hemma.

Drick mycket

Det är viktigt att dricka mycket, särskilt om du har hosta eller feber. Det kan vara till exempel vatten, te, buljong eller soppa. För barn som har feber och hosta kan isglass vara ett alternativ till dryck.

Höj huvudändan på sängen

Du kan lägga en kudde under madrassen.

Det kan hjälpa att höja huvudändan på sängen om du hostar mycket när du ska sova. Enklast är att bädda med extra kuddar. Du kan lägga kuddarna under madrassen så glider de inte undan.

Det kan också kännas skönt att ha det svalt i rummet där du sover.

Vila men undvik att vara stilla länge

Undvik fysisk ansträngning och vila ordentligt när du har feber och mår dåligt. Däremot är det inte bra att ligga stilla länge. Det försämrar lungornas möjlighet att arbeta. Rör på benen och fötterna. Du som ligger mycket kan byta sida regelbundet. Sätt dig eller res dig upp då och då.

När du mår bättre är det bra om du kan vara utomhus och röra på dig, men undvik att överanstränga dig. Känn efter vad du orkar med.

Läkemedel mot feber och värk

Du kan må bättre om du tar paracetamol när du har hög feber. Det gäller även barn med feber, men rådgör med läkare innan du ger barn under sex månader febernedsättande läkemedel. Här kan du läsa mer om febernedsättande läkemedel.

Läs mer om läkemedel vid graviditet och amning.

Ont i halsen

Varm dryck som till exempel te kan kännas lenande om du har ont i halsen. Glass och yoghurt kan också kännas bra, eller att suga på vanliga halstabletter. Använd sockerfria tabletter, för tändernas skull.

Nästäppa och snuva

Nässprej kan hjälpa.

Näsdroppar eller nässprej som innehåller koksaltlösning kan hjälpa om du är mycket täppt i näsan. Det finns att köpa receptfritt på apotek.

Det finns även receptfri avsvällande nässprej. Du kan använda avsvällande nässprej i högst tio dagar. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen.

Undvik rökiga miljöer och att röka

Undvik att vara i rökiga miljöer. Röken irriterar luftvägarna och om du har hosta kan den bli värre av rök. Om du själv röker finns det många fördelar med att sluta röka.

Behåll rutinerna

Behåll dina rutiner så mycket som möjligt om du behöver stanna hemma. Försök till exempel att äta och sova på samma tider varje dag.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får andningsbesvär även när du vilar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring alltid först

Du ska alltid kontakta vårdmottagningen innan du åker dit. Det gäller både vuxna och barn. Då kan vårdpersonalen se till att du eller barnet tas emot utan att andra riskerar att bli smittade.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Hur mår jag efteråt?

Det är olika hur fort det går att återhämta sig efter en infektion.

Vid covid-19 får de flesta lättare symtom som går över av sig själv ganska snabbt. För en del tar det längre tid. Det kallas ibland postcovid. Det finns mycket du själv kan göra för att återhämta dig. 

Så kan du må bättre efter covid-19.

Kontakt med andra

Behåll kontakten med andra, även om du inte kan träffa dem. Ring ett telefonsamtal eller ett videosamtal. Berätta hur du mår.

Stöd om du behöver

Det finns många olika stödlinjer och telefonjourer som ger råd och stöd på chatt, mejl och telefon om du behöver. Det kan till exempel vara allmänt stöd för dig som känner dig ensam, orolig eller mår psykiskt dåligt.

Till toppen av sidan