Välj region för att få mer information från 1177.se

Välj region för att få mer information från 1177.se
karta
KÖNSORGAN OCH FORTPLANTNING

Mannens inre könsorgan

De inre delarna i mannens könsorgan består av sädesblåsor, prostata, sädesledare, testiklar, bitestiklar och Cowpers körtlar. Vid utlösning är sperman ungefär som en tesked eller lite mer - och innehåller normalt cirka 100 miljoner spermier per milliliter.

Testosteron

Testosteron är det manliga könshormonet. Det fyller flera viktiga funktioner i mannens liv. Redan i åttonde fosterveckan börjar pojkfostrets testiklar bilda testosteron.

Testosteron påverkar fostrets utveckling av yttre och inre könsorgan. Den processen pågår mellan åttonde och tolfte fosterveckan, därefter minskar testosteronproduktionen. Strax efter födseln har pojkar en kort period på ungefär en månad då produktionen av testosteron ökar till höga nivåer igen. Denna period kan ha betydelse för att hjärnan ska bli mer känslig för testosteron senare i livet. Därefter ligger produktionen nere tills puberteten börjar. Under puberteten ökar testosteronnivåerna gradvis, i takt med att testiklarna växer. Nivån av testosteron fortsätter sedan att öka och brukar ligga som högst i 25-årsåldern. Under resten av livet fortsätter produktionen på en lägre nivå, som räcker för att hålla igång de funktioner som behöver könshormonet. Från 40 års ålder brukar testosteronhalten i blodet minska med cirka en procent per år.

Sjukdomar av olika slag och även fetma kan påverka testosteronproduktionen. Det kan därför finnas olika orsaker till att drabbas av testesteronbrist som vuxen.

Hormonproduktionen är olika hos män och kvinnor. Kvinnor producerar normalt könshormon först i puberteten och sedan fram till klimakteriet.

Sädesvätska

Sädesvätskan består till större delen av vätska som kommer från prostatakörteln och sädesblåsorna. Normal spermavolym är 2 - 6 milliliter. En mindre mängd vätska kommer från urinrörskörtlarna, Cowpers körtlar, och någon droppe från bitestiklarna. Urinrörskörtlarna smörjer urinröret genom att producera vätska redan före utlösningen. Därför kan det komma några droppar från urinröret bara genom att man blir sexuellt stimulerad. Spermier som normalt finns i sädesvätskan är bara en mycket liten del av hela sädesvätskan. De kan enbart ses genom mikroskop.

Vid utlösningen slungas sädesvätskan ut stötvis i en bestämd ordning. Först kommer prostatavätska och spermier, därefter den mer trögflytande vätskan från sädesblåsorna. Kort efter utlösningen blir sädesvätskan geléartad under några minuter för att sedan bli lättflytande igen. I samband med sädesuttömning upplever mannen oftast en orgasm. Ibland kan utlösningen komma utan orgasmkänslan, men det är ovanligt.

I samband med nervskador i bäckenet kan ibland sädesvätskan slungas in i urinblåsan i stället för att spruta fram genom urinröret. Det är inte farligt, men blir ett problem om man vill skaffa barn.

Testiklarna

Mannen har två testiklar som finns i pungen. Testiklarna har två huvuduppgifter - att bilda spermier och att bilda manligt könshormon. Att testiklarna hänger utanför kroppen gör att de kan ha en egen temperaturreglering. Pungen kan dra ihop sig och trycka testiklarna mot kroppen om det är kallt eller hänga ut sig om det är varmt. För att spermieproduktionen ska fungera måste temperaturen i testiklarna vara några grader lägre än i kroppen i övrigt. Normalt brukar temperaturen i testiklarna vara runt 34 grader Celsius.

Om man tvingar upp testiklarna mot kroppen med tighta kalsonger kan temperaturen bli för hög och då stannar spermiebildningen av. Samma sak händer om man badar i hett vatten varje dag. Spermieproduktionen kommer oftast i gång igen om man låter bli att ha tighta underkläder eller slutar med heta bad. Dusch och bastubad påverkar inte spermieproduktionen.

Bitestikel

Bitestikeln är en cirka sex meter lång kanal som kopplar ihop testiklarna med sädesledarna. Bitestikeln är ihopringlad och kan kännas med fingrarna om du undersöker pungen. Bitestikeln känns som en förtjockning som ligger utanför testikeln. I bitestikeln sker den slutliga mognaden av spermierna. Lagringen i bitestikeln behövs bland annat för att spermierna ska få förmåga att simma.

En spermie tillbringar ungefär tre veckor i bitestikeln innan den förs ut vid utlösning. Om du inte har utlösning rensas gamla spermier bort av kroppens renhållningsceller.

Spermierna

Spermier bildas i testikeln från en speciell typ av stamceller. Genom att stamcellerna hela tiden förnyas kan du aldrig göra slut på spermier hur många utlösningar du än har. Det tar cirka tre månader för en spermie att bildas. Normalt bildas det runt 100 miljoner spermier per dygn.

En spermie består av huvud, mellanstycke och svans. I huvudet finns DNA-material, arvsanlagen. Vid utlösningen sker rytmiska sammandragningar av muskler i nedre delen av buken och i gångarna som leder spermierna, så att de kastas ut.

Spermien bestämmer könet

Ägget och spermien har varsin så kallad könskromosom. Ägget innehåller alltid en X-kromosom medan spermien har antingen en X- eller Y-kromosom. Det som avgör om det blir en pojke eller flicka är om det är en X eller Y kromosombärande spermie som befruktar ägget.

Sädesledare

Bitestikeln går över i sädesledaren, som binder samman bitestikeln med urinröret. Urinröret skickar ut spermierna vid sädesuttömningen. Det sker med hjälp av muskelceller i sädesledaren.

Sädesblåsa

Det finns två sädesblåsor i mannens underliv. Det är två körtlar som är ungefär fem centimeter långa och sitter ihop med sädesledaren. Man vet inte riktigt vad de är till för, men större delen av sädesvätskan kommer från dem. Vätskan innehåller bland annat flera sockerarter.

Prostata

Prostatakörteln består av ett trettiotal sammanvuxna körtlar och sitter i den övre delen av urinröret, alldeles under urinblåsan. Varför män har en prostatakörtel vet man inte säkert men prostatavätskan innehåller ämnen som är bra för spermierna och deras befruktningsförmåga.

Cowpers körtel

Dessa två körtlar är knappt centimeterstora och är placerade i den övre delen av urinröret. De sitter precis under prostatakörteln. I samband med sexuell upphetsning fuktas urinröret av dessa körtlar och man brukar kunna se en liten droppe i urinrörets ände i toppen av penis. Vätskan kan ha betydelse för att smörja urinröret innan sädesuttömningen.

Utlösning och orgasm

Utlösningens mängd, färg och även doft varierar och påverkas av hur ofta man har utlösning. Efter tre till fyra dagars uppehåll är volymen vanligtvis 2-6 milliliter - som en tesked eller något mer - och innehåller cirka 100 miljoner spermier per milliliter.

När en man har stånd stängs öppningen till urinblåsan, så det finns ingen risk att det kommer urin i stället för sperma. Det innebär att sädesvätskan inte hamnar i urinblåsan vid utlösning.

Blod i sädesvätskan

Att ha blod i sädesvätskan någon enstaka gång är ganska vanligt. Det kan bero på små bristningar i blodkärlen. Bristningar kan du få på grund av att den sexuella aktiviteten kan vara ansträngande. Har du däremot blod i sperman ofta kan det bero på en infektion i urinröret eller i testiklarna. Då bör du kontakta läkare.

Sök vård

Om du har besvär som du är orolig över bör du söka vård. I första hand kan du kontakta din vårdcentral. Läkaren där gör en första utredning och kan skriva remiss till en specialist vid behov.

Till toppen av sidan