Fysisk aktivitet och träning

Träning

Det är bra för både kropp och själ att du rör på dig regelbundet. Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Du som är vuxen rekommenderas att röra dig en halvtimme om dagen, till exempel ta en rask promenad. Kroppen är byggd för rörelse. Därför är det bra att träna varierat, både kondition, balans och muskelstyrka.

Träning utomhus med armgång.

I den här texten får du råd om hur du kommer igång med din träning och tips på hur du kan lägga upp en hållbar träningsrutin.

All sorts träning räknas, även den du får genom aktiviteter i vardagen. Det kan till exempel vara att cykla, gå i trappor, arbeta i trädgården, plocka svamp eller städa. All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. För att träningen ska ha effekt behöver du bli varm och få upp pulsen och andhämtningen. Kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av.

Du som tränar hårt bör vara noga med att låta kroppen vila mellan passen. Det är bra att variera mellan olika träningsformer för att undvika överträning.

Ta det försiktigt i början

När du börjar träna är det bra att ta det försiktigt i början. Vardagsmotion som promenader eller cykling kräver ingen uppvärmning och risken är liten att du ska skada dig.

Låt kroppen återhämta sig för att undvika skador

När det gäller mer intensiv träning kan det vara bra att låta kroppen vänja sig och känna efter så att inte muskler och senor blir överbelastade genom att du börjar träna för hårt, för snabbt.

Du behöver också ge kroppen tid att återhämta sig mellan träningspassen om du börjar träna musklerna och inte är van vid regelbunden träning.

Värm upp och drick vatten

Det är viktigt att du tar hand om din kropp när du börjar träna. Här är några råd om hur du kan skapa bra förutsättningar för din träning:

  • Börja träningen lugnt för att värma upp musklerna.
  • Drick ordentligt med vatten för att ersätta vätskeförlusten vid svettning. Det gäller speciellt om du tränar länge eller vid hög värme.
  • Använd bra skor. Det kan förebygga skador vid många typer av träning.
  • Lyssna på vad kroppen klarar av. Om något gör ont ska du avbryta och göra en annan övning istället. Du kan också ta hjälp av en instruktör eller fysioterapeut.

Träningsvärk

Du kan få träningsvärk om du anstränger musklerna på ett intensivt sätt som kroppen inte är van vid. Då brukar du bli stel och öm i musklerna en eller två dagar efter träningspasset. Det är inte skadligt, utan beror på att musklerna tillfälligt blir svullna och ömma efter ansträngningen. Träningsvärken brukar försvinna av sig själv inom några dagar.

Det är bra att röra på sig om du har träningsvärk. Då ökar blodgenomströmningen och musklerna blir mindre stela.

Läs mer på 1177.se

Kan jag träna hårt när jag har fyllt 50?

Min 50-årskontroll visade att jag hade förhöjt kolesterolvärde och sedan dess har jag börjat motionera mera regelbundet. Konditionen har förbättrats och numera avslutar jag alltid mitt träningspass med ett hårt intervall där jag når maxpuls. Mitt mål är att delta i Vasaloppet. Kan det vara skadligt att träna hårt med maxpulsintervaller då jag har passerat 50 år?

Hur förbereder jag mig för vandring?

Jag ska gå en vandring på 1500 meters höjd. Vandringen tar fem timmar per dag i tre dagar. Hur bör jag dricka varje dag på denna vandring? Hur tränar jag på havsnivå inför detta?

Hur kan jag minska risken för obalans av kroppssalter vid triathlon?

Jag utövar sporten triathlon där en tävling pågår cirka elva till tolv timmar. Under sådan långvarig belastning finns det risk för att få rubbningar i den så kallade elektrolytbalansen. Det innebär att det blir en obalans mellan salt och vatten i kroppen. Hur minskar jag risken för detta?

Kan man träna fast man är lite sjuk?

När kan jag, och när kan jag inte motionera? Har otaliga gånger hört att man inte bör träna när man är sjuk eller när man har ont i halsen. Men var går gränsen? Är det riskfritt att exempelvis träna med en förkylning i kroppen om jag har ont i halsen men inte har feber? När bör jag vara försiktig med träning?

Till toppen av sidan