RÖKFRI

Rädd för viktökning?

Rädsla är ett vanligt skäl till att inte vilja sluta röka. Rädslan kan gälla många olika saker, men många är rädda för att gå upp i vikt. Men forskning tyder på att rädslan för att gå upp i vikt är obefogad. Medelviktuppgången är nämligen bara omkring 2–3 kilo. Det kan vara bra att veta, men tänk ändå på att inte börja äta mer eller oftare än du brukar.

Nikotin ökar förbränningen

När du röker förbrukar din kropp cirka 200 kilokalorier (kcal) per dag för att förbränna gifter i cigaretterna. Nikotinet ökar utsöndringen av stresshormoner, exempelvis adrenalin, i kroppen. Stress gör att ämnesomsättningen ökar och kroppen förbränner mer energi, cirka 200 kilokalorier mer per dygn. Det betyder att du som rökare har 3–5 kilos onaturlig undervikt!

Nikotinet rensas ut under en abstinensperiod på 3–4 veckor. Efter den tiden har kroppens ämnesomsättning återhämtat sig.
En sak att tänka på är att alla produkter som innehåller nikotin höjer ämnesomsättningen, alltså även nikotinläkemedel.

Normal ämnesomsättning

Under de första sex månaderna efter rökstoppet återgår ämnesomsättningen till det normala. Det är då din vikt kan öka något. Tänk på att några kilos viktuppgång har med din kropps tillfrisknande att göra och att uppgången är ganska lätt att kompensera. Du behöver ändå tänka på att inte äta mer eller oftare. Det är också bra om du kommer i gång med att röra på dig lite mer.

Ökad frisättning av socker

Nikotin bidrar även till att höja blodsockernivån genom att öka frisättningen av socker. När du röker strömmar socker ut i blodet och det gör dig mindre hungrig. När du slutar röka får du en minskad frisättning av socker under en period. Det gör att du kan uppleva ett större sug och mer hungerkänslor. Då kan det vara lätt att börja småäta och kanske välja livsmedel med mycket socker och fett. Vid ett rökstopp vaknar också dina smaklökar till liv. När du känner mer smak och lukt kan också matlusten öka.

Använd måttband i stället för våg

Om du börjar motionera ökar din muskelmassa, medan fettet minskar. Muskler är tyngre än fett, och därför kanske inte vikten ändrar sig och minskar som du förväntar dig. Den positiva utvecklingen kan du i stället följa i spegeln. Att mäta med ett måttband runt magen eller stuss/lår kan vara ett bättre alternativ än vågen. Om du vill hålla ett öga på vikten är det bra att väga dig innan du slutar röka så att du har något att jämföra med senare.

Vänta med vägning när du jämför

Kom ihåg att en viktökning i början av rökstoppet oftast beror på att man samlar vätska i kroppen, inte fett. Det här är något som jämnar ut sig efter ett tag. Vänta därför någon månad innan du väger dig igen för att jämföra med vikten du hade före rökstoppet.

Några goda råd:

  • Ta en paus lite då och då och drick ett glas vatten. Vätska bidrar till att reglera blodtrycket och minskar också suget efter sötsaker genom att ge dig en mättnadskänsla.
  • Ät en frukt om du blir röksugen – bestäm dig från början att inte ta till godis som ersättning för cigaretterna.
  • Ät planerade, mindre mellanmål. Kaffe eller te och en smörgås är bättre än godis och kaffebröd när du känner dig sugen.
  • Se till att röra på dig så mycket du kan och har lust till. Gå alltid i trappor när du har möjlighet.

När du känner ett häftigt sötsug:

  • Ät minst 2–3 frukter per dag. Frukter av alla slag höjer blodsockret snabbt och mättar utan risk för viktökning. Dessutom innehåller frukt C-vitamin och fibrer som stärker och skyddar kroppen.
  • Tag 1–3 druvsockertabletter per dag. I början av rökstoppet kan druvsocker hjälpa. Det går snabbt ut i blodet och dämpar suget efter sötsaker.

När du känner ett starkt behov av att stoppa något i munnen:

  • Ät minst 2–3 grönsaker per dag. Skär till exempel morötter, blomkål eller blekselleri i bitar och ha dem till hands att tugga på. Det sysselsätter händerna och stillar hungern!
  • Tugga 1–4 tuggummin per dag. Tandläkare rekommenderar Xylitol-tuggummi, som neutraliserar saliven och inte innehåller socker.
Till toppen av sidan