Liv och hälsa

Sex och samlevnad

Innehållet gäller Kalmar län

Alla människor har behov av uppskattning, närhet, ömhet, kärlek och lustupplevelser. Sexualitet är en viktig del av livet och handlar framförallt om dessa känslor och hur de uttrycks i kroppen.

Förändringar i sexlivet

När du drabbas av en ryggmärgsskada förändras mycket i livet. En del förändringar kan skapa förvirring i självuppfattningen, och man kan börja ställa sig frågor som vem man egentligen är, hur man fungerar och vad man klarar av.

Sexlivet efter en ryggmärgsskada blir ofta annorlunda jämfört med hur det var före skadan. Trots att skadan ofta ger olika slags störningar i flödet av impulser mellan kropp och hjärna så brukar inte den sexuella lusten påverkas. Däremot är det vanligt att sexlusten tillfälligt försvinner i samband med skadan och beror på oro, stress och att självförtroendet och självkänslan sänks. Lusten återkommer oftast efter skadan, men förmågan till erektion (svällkropparna i penis) och lubrikation (ökning av fukt i slidan) kan påverkas. Känslan av orgasm kan också bli annorlunda än förut.

Det finns både mediciner och hjälpmedel att tillgå för att underlätta samlivet efter ryggmärgsskadan. Tveka inte att ta upp det här med din läkare eller sjuksköterska. 

Se möjligheterna i din nya situation

Att drabbas av en ryggmärgsskada innebär att du befinner dig i en ny situation när gäller din sexualitet. Det är viktigt att inte enbart se på vad du har förlorat, utan att ta vara på det du har. Du behöver ett nytt förhållningssätt till sex och samliv. Har du en partner är det viktigt att ni pratar med varandra, har fantasi och vågar pröva er fram. Är du singel får du jobba på att hitta dig själv och våga tro att du duger i kommande relationer.

Människan har en fin förmåga att kompensera skador och upplevelser i kärlekslivet, trots allvarliga förändringar och känselbortfall i kroppen. Med fantasi, och genom att våga och vilja pröva, kan du upptäcka nya känsliga områden på kroppen och hitta nya sätt att älska. Ovanför skadenivån utvecklas oftast en ökad hudkänslighet som kan vara till stor glädje i samlivet. Hudkänsligeten kan du utnyttja när du experimenterar dig fram till nya erogena zoner på kroppen. Erogena zoner, förutom könsorganen, är bröst, hals, nacke, örsnibbar, läppar och lår.

Våga prata om sex

Skadans nivå och utbredning är inte det enda som kan påverka ditt sexliv. En negativ självbild och bristande självförtroende, som lätt kommer efter skadan, har ofta större betydelse för den sexuella anpassningen än den kroppsliga begränsningen.

Det är viktigt att du vågar söka hjälp och prata med någon utomstående, till exempel läkare, sjuksköterska, kurator eller psykolog, om sex och samlevnad. Det finns olika sorters hjälp att få.

Graviditet

Hos mannen kan i bland förmågan att få biologiska barn vara nedsatt. Det kan bero på att man har svårt att få sädestömning, och kvaliteten på spermierna kan vara påverkad. I många fall kan man få hjälp med befruktning från sjukvården. Hos kvinnan är fruktsamheten opåverkad så snart menstruationen kommit tillbaka efter ryggmärgsskadan. I de flesta fall är det fullt möjligt att föda vaginalt. 

Till toppen av sidan