VÅRD OCH STÖD FÖR BARN

Ung och mår dåligt? Här får du hjälp och stöd i Jönköpings län

Innehållet gäller Jönköpings län

Alla mår dåligt ibland. Det hör till livet. I den här texten finns kontaktuppgifter och länkar dit du kan vända dig i Jönköpings län om du är ung och behöver hjälp och stöd. Även du som förälder eller närstående kan ta kontakt om du är orolig för någon som är ung.

Alla ka må dåligt ibland och det hör till livet. Vissa gånger kan det räcka med att prata med någon man har förtroende för, till exempel en kompis, förälder eller någon annan vuxen. Ibland behöver man prata med någon utomstående till exempel på skolans elevhälsa, ungdomsmottagningen eller någon som arbetar inom vården. Det finns också olika telefonjourer man kan ringa och många patient- och närståendeföreningar och andra stödorganisationer man kan vända sig till för att få hjälp och stöd.

All hälso- och sjukvård är gratis för barn och ungdomar under 20 år. Det gäller både på Region Jönköpings läns vårdmottagningar och privata vårdmottagningar som har avtal med Region Jönköpings län.

Vart vänder jag mig?

Barn under 6 år

Om du som förälder eller närstående är orolig för ett barn som är under sex år kontaktar du barnhälsovården eller familjecentralen för att få hjälp och stöd. Ibland kan det finnas problem i barnets vardag, på förskolan. Då kan du även kontakta barnomsorgen i din kommun.

Barn och unga från förskoleklass till 17 år

Är barnet äldre kontaktar du elevhälsan eller vårdcentralen. Du kan också kontakta Barn- och ungdomshälsan som tar emot barn och unga från förskoleklass till och med 17 år som inte mår bra. Det finns tre mottagningar i länet, en i Huskvarna, en i Nässjö och en i Värnamo. Om det finns problem i barnets vardag, i skola eller fritidshem bör du också ta kontakt med skola eller barnomsorgen.

Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, BUP, kan du kontakta vid misstanke eller oro för svårare psykiska symtom. 

Du kan även vända till dig din kommun för att få stöd och hjälp

Är du ung kan du utan remiss vända dig till

Unga vuxna över 18 år

Är du över 18 år kontaktar du

Sjukvårdsrådgivning

1177

Du kan alltid ringa telefonnumret 1177 för sjukvårdsrådgivning - dygnet runt. Erfarna sjuksköterskor ger medicinska råd och hänvisar rätt i vården.

Vårdcentralen

Om du vill boka en tid, förnya recept eller har frågor om en pågående behandling ringer du vårdcentralen. När vårdcentralen är stängd kan du via knappval välja om du vill bli uppringd nästa vardag eller kopplas till 1177 för sjukvårdsrådgivning på telefon.

Akut hjälp

Ring nödnumret 112 om någon är svårt sjuk eller allvarligt skadad och behöver omedelbar hjälp.

Via nödnumret 112 når du förutom ambulans också kommunens socialjour, giftinformation, jourhavande präst, polis, sjöräddning och fjällräddning.

Sjukvårdsrådgivning

Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt. Erfarna sjuksköterskor ger medicinska råd och hänvisar rätt i vården. Om du behöver akut vård hänvisas du till akutmottagning eller närakut.

Psykiatrisk akutmottagning

Barn och ungdomar under 18 år vänder sig till en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning (BUP) i Jönköping, Värnamo eller Nässjö.

Under kvällar och helger vänder sig barn och ungdomar under 18 år i hela länet till:

Ungdomar över 18 år och vuxna vänder sig till den 

Kommunens socialtjänst

Till kommunens socialtjänst kan barn, ungdomar, familjer, äldre och personer med funktionsnedsättning vända sig för att få hjälp och stöd. Du kan också vända dig hit om det till exempel finns misstankar om att ett barn far illa eller om det finns problem med alkohol och droger.

Problem med alkohol och droger

Galaxen, ungdomsottagning mot droger tar emot ungdomar från Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommun som har problem med alkohol eller narkotika eller är närstående till någon som har alkohol- eller drogproblem.

I Jönköping finns Musslan dit kan du vända dig om du har upplevt våld i familjen eller har en nära anhörig som är eller har varit beroende av alkohol, narkotika eller mediciner.

Råd och stöd via chatt och telefon

Ibland kan det vara skönt att bara få prata med någon. 

Det finns många olika föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd på nätet. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill. Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.

Det finns också föreningar som ger stöd till dig och dina närstående som du kan kontakta. 

Hjälp och stöd för olika problem

I texterna nedan kan du läsa mer om olika symtom, behandlingar och vad du kan göra själv om du har problem eller mår dåligt på något sätt. I texterna finns också information om var du kan vända dig för att få hjälp och stöd i Jönköpings län.

Lista A-Ö

Till toppen av sidan