LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur vet man om ett barn har kretinism?

Fråga

Jag har hört talas om något som kallas kretinism. Vad är det? Går det att behandla? Hur märker man om ett barn har det?

Svar

Med diagnosen kretinism menas att ett barn har en nedsatt sköldkörtelfunktion. Det innebär att tillväxt och utveckling försenas.

Sköldkörteln sitter framtill på halsen. Den bildar hormoner som är viktiga för de flesta av kroppens funktioner. Det innebär att brist på hormon få stor påverkan på kroppen. Om barnet får detta tidigt i livet, är risken stor att hen även får en intellektuell funktionsnedsättning.

 Nedsatt sköldkörtelfunktion, hypotyreos, är en sjukdom som kan komma i alla åldrar, både hos barn och vuxna. Den behöver alltså inte vara medfödd. Hos vuxna kommer sjukdomen ofta långsamt, vilket innebär att du inte får tydliga symtom direkt. Vanliga symtom är förstoppning, viktuppgång och trötthet. Så småningom påverkas även hjärtverksamheten och cirkulationen.

Behandlingen består av tillförsel av sköldkörtelhormon i tablettform.

Medfödd hypotyreos har varit svår att upptäcka. Symtomen direkt efter födseln märks ofta inte så tydligt. Därför tas numera ett blodprov på barnet efter förlossningen. Det leder till att det går det att påbörja behandlingen med sköldkörtelhormon i tid.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan