LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad är Hashimotos tyreoidit?

Fråga

Min dotter som är tio år är svullen på halsen, extremt trött och har gått upp kraftigt i vikt. Hon har på fyra månader gått upp över fem kilo trots att hon inte äter mer eller annorlunda. Hon är så trött att hon somnar på lektionerna i skolan.

Jag har sökt kontakt med läkare och första sköldkörtelprovet visade måttligt förhöjda värden. Ett kontrollprov visade senare normala värden. Vi fick besked att det troligen är Hashimotos tyreoidit. Vad är det?

Svar

Hashimotos tyreoidit är en form av inflammation i sköldkörteln

På medicinskt språk kallas sköldkörteln tyroidea. Den finns på framsidan av halsen, strax nedanför struphuvudet och producerar hormoner som styr ämnesomsättningen.

Hashimotos tyroidit kallas ibland också autoimmun tyreoidit. Med autoimmun menas att kroppens immunförsvar av oklar anledning angriper kroppens egna vävnader.

Under den första fasen av Hashimotos tyroidit kan man ha normala värden på sköldkörtelproverna. Efterhand brukar värdena bli låga, vilket innebär att man utvecklar hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon.

De vanligaste symtomen på hypotyreos är viktuppgång och trötthet

Precis det som du berättar att din dotter har problem med. Ofta blir också sköldkörteln förstorad. Förstoring av sköldkörteln, som kan ha andra orsaker än Hashimotos tyroidit, kallas också för struma.

Om man utvecklar hypotyreos kan man få behandling med Levaxin, som är konstgjort sköldkörtelhormon. Behandlingen styrs av hur man mår och på vad proverna visar.  Behandlingen är långvarig, ofta livslång. Medicinen brukar inte ge några biverkningar.

Frågan är om inte din dotters ämnesomsättning redan börjar gå åt det låga hållet, eftersom hon är så trött och har gått upp i vikt. Om din dotter inte redan har en tid för kontroll planerad, tycker jag att du ska kontakta hennes läkare för att boka tid.

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan