LÄMNA PROV OCH FÅ PROVSVAR OM COVID-19

Lämna prov för covid-19

Det finns två olika typer av prov som kan tas vid covid-19. Det ena visar om du har en pågående infektion och det andra visar om du har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar.

Det prov som visar om du har en pågående infektion kallas för PCR-prov. Det prov som visar om du har utvecklat antikroppar kallas för serologiskt prov.

Det finns ett annat slags prov som kan visa om en person som är sjuk har covid-19. Det heter anti-gentest och kallas ibland snabbtestDet är inte lika säkert som PCR-prov och du kan inte ta det själv. Det är vården som ibland kan använda provet som komplement. 

I den här texten kan du läsa vad som gäller för PCR-prov och antikroppsprov där du bor. Välj region högst på sidan.

Jämtland Härjedalen

Om provtagning i Jämtland Härjedalen

I Jämtland Härjedalen kan du både lämna PCR-prov och ta ett antikroppsprov. Men det finns inga drop in-mottagningar, utan du måste alltid ha bokat tid på förhand. Hur det går till kan du läsa längre ner på den här sidan.

Stanna hemma medan du väntar på provsvaret. Det är för att inte riskera att smitta andra. 

Kostnadsfri provtagning

Det är kostnadsfritt att ta PCR-provet i Region Jämtland Härjedalens regi. Det kostar inte heller något att ta antikroppsprov hos företaget Vaccina, som utför antikroppsprovtagningen på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen. Information om kostnad för covid-19-relaterad vård i övrigt finns på sidan Patientavgifter i Jämtland Härjedalen

Har du frågor om reseintyg och friskintyg?

Vården i Region Jämtland Härjedalen kan inte hjälpa till med särskilda intyg för att avboka resor eller andra aktiviteter till följd av läget kring covid-19. Vi kan inte heller ge dig intyg på att du är frisk.

Du kan inte heller använda provsvaret från din egenprovtagning som ett reseintyg. Region Jämtland Härjedalen testar bara personer med symtom och om du är sjuk ska du stanna hemma.

Du som är frisk och ska resa utomlands kan kontakta ett företag som erbjuder testning och reseintyg.

Mer om reseintyg vid utlandsresa (Folkhälsomyndigheten.se)

Vem kan lämna PCR-prov?

Det är bra att lämna ett PCR-prov för att se om du har en pågående infektion med covid-19. Det gäller även om symtomen är lindriga.

Du kan bli uppmanad att lämna prov om du ingår i en smittspårning. Då blir du kontaktad av den som kan ha smittat dig, eller av sjukvården. Läs mer  i texten Smittskyddslagen.

Läs mer om vad du kan göra själv om du har symtom.

Jämtland Härjedalen

Vem kan lämna PCR-prov i Jämtland Härjedalen?

Alla invånare som bor i eller besöker Jämtland Härjedalen och har symtom på covid-19 kan göra egenprovtagning här. Det gäller oavsett vilken ålder invånaren har. Men det finns inga drop in-mottagningar, utan du måste alltid ha bokat en tid på förhand. Läs mer under Hur går en provtagning till?

Ska barn lämna PCR-prov?

Barn från och med förskoleklass rekommenderas också att lämna prov. Yngre barn behöver oftast inte lämna prov, men det kan variera beroende på var du bor.

Alla barn som har symtom ska stanna hemma.

Läs mer om att stanna hemma vid symtom som kan bero på covid-19.

När kan jag lämna PCR-prov?

Du kan lämna ett PCR-prov när du har haft symtom i minst 24 timmar. I början av sjukdomen finns det mest virus i kroppen. Du bör därför lämna provet så snart som möjligt efter 24 timmar för att få ett säkert svar.

Vem kan lämna prov för antikroppar

I en del regioner har alla som är över 18 år möjlighet att ta prov för att se om de har antikroppar. I andra regioner prioriteras vilka som får lämna prov.

Du kan läsa i den här texten vad som gäller där du bor. Du väljer region högst på sidan.

När kan jag lämna prov för antikroppar?

Ett prov för att se om du har antikroppar kan du lämna tidigast 14 dagar efter att du har fått symtom. Då har antikroppar hunnit utvecklas i nivåer som kan mätas. Det går bra att lämna provet flera månader efter att du har blivit frisk.

Du behöver inte lämna ett prov för att se om du har antikroppar om du lämnade PCR-prov när du var sjuk och det provet visade att du hade covid-19.

Jämtland Härjedalen

Vem kan lämna antikroppsprov i Jämtland Härjedalen?

Region Jämtland Härjedalen erbjuder antikroppsprov för dig som är 16 år eller äldre, och bor i eller besöker länet. Läs mer om antikroppsprov i Jämtland Härjedalen.

Hur går en provtagning till?

Ibland kan du få ta PCR-provet själv. Det kallas egenprovtagning. Du får information om hur du ska göra.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inga prov som du kan ta själv för att se om du har antikroppar.

Jämtland Härjedalen

Så här går en provtagning till i Jämtland Härjedalen

I Region Jämtland Härjedalen är det först och främst egenprovtagning som gäller, och det kan du göra vid någon av de provtagningsstationer som finns i länet eller via vissa apotek.

Du måste boka tid i förväg. Det gör du genom att logga in på 1177.se. Då ser du vilka provtagningsstationer och apotek som finns att välja mellan.

Om du bokar tid via ett apotek måste du ha ett friskt ombud som kan både hämta ditt provtagningspaket och sedan lämna in ditt prov.

Oavsett om du har bokat tid vid en provtagningsstation eller via apotek så tar du provet på dig själv. Du får ett provtagningspaket och instruktioner om hur du ska göra för att ta provet genom topsning i näsa och svalg samt salivprov.

Det är viktigt att du läser igenom instruktionerna noga, så att du hanterar provtagningsutrustningen på rätt sätt. Annars kan det bli problem och tekniska fel som gör att det inte går att analysera ditt prov.

Stanna hemma medan du väntar på provsvaret

När du har tagit provet är det viktigt att du inte går till jobb, skola eller börja träffa andra igen förrän du har fått provsvaret, så att du har fått bekräftat om du har covid-19 eller inte. Det är för att inte riskera att smitta andra under tiden som du väntar på ditt svar. Läs mer om: När ska jag stanna hemma

Så här bokar du tid

Om du är folkbokförd i Jämtland Härjedalen:

 • Logga in på 1177.se
 • Välj Här kan du beställa egen provtagning i Jämtland Härjedalen som finns under rubriken Regionen rekommenderar.
 • Välj Ny provtagningsbeställning och klicka på det provtagningsalternativ du vill boka tid till.
 • Läs noga igenom informationen och klicka på Slutför beställningen. I nästa steg ser du en förteckning över vilka provtagningsplatser eller apotek som finns att välja på.
 • Välj provtagningsplats eller apotek, och välj tid. OBS! Väljer du apotek måste du ha ett friskt ombud som går dit.
 • Kom ihåg att fullfölja din beställning.

Om du inte är folkbokförd i Jämtland Härjedalen, men vill ta prov här:

 • Logga in på https://pep.1177.se
 • Välj Ny provtagningsbeställning
 • Välj Visa provtagning i andra län så ser du vilka provtagningar vi erbjuder i Jämtland Härjedalen.
 • Klicka på det provtagningsalternativ du vill boka tid till.
 • Läs noga igenom informationen och klicka på Slutför beställningen. I nästa steg ser du en förteckning över vilka provtagningsplatser eller apotek som finns att välja på.
 • Välj provtagningsplats eller apotek, och välj tid. OBS! Väljer du apotek måste du ha ett friskt ombud som går dit.
 • Kom ihåg att fullfölja din beställning.

Du kan även välja om du vill få en bokningsbekräftelse via e-post. Dubbelkolla gärna så att du stavar mejladressen rätt. Om du har valt att få bokningsbekräftelse, men den inte kommer så kan det hända att den har hamnat i skräpkorgen i ditt mejlkonto.

Avboka om du inte kan komma, tack!

Om du har bokat en tid, men av någon anledning ändrar dig och inte vill provta dig, så är det viktigt att du avbokar din tid igen. Du kan också boka om till ett annat tillfälle.

Du måste ha e-legitimation för att boka tid

För att kunna boka tid måste du ha en e-legitimation. Det kan vara ett Mobilt BankID från en bank. Det som kallas Bankernas SäkerhetsID räcker inte att logga in med i det här fallet. Du kan också logga in med Freja eID, men behöver då ha högsta nivån. Den heter Freja eID Plus.

Se till att ha en fungerande e-legitimation redan innan du eventuellt får symtom. Det är inte lämpligt att personer med symtom besöker banker eller ATG-ombud för att styrka sin identitet, vilket är en del i processen för att skaffa dessa e-legitimationer.

Läs mer om hur du som har fyllt 18 år loggar in på 1177.se.

Boka provtagning för barn och ungdomar

För barn upp till 13 år kan vårdnadshavaren logga in på 1177.se med sin egen e-legitimation och boka provtagningen som ombud för sitt barn. Läs mer om hur du gör ditt barns vårdärenden via nätet.

Ungdomar som är 13–17 år behöver själva ha MobiltBankID eller Freja eID Plus och göra sin egen bokning via 1177.se.  Läs mer om att logga in på 1177.se för dig som är 13–17 år.

Har du problem med att logga in och boka tid?

Här finns svar på vanliga frågor och hjälp med hur du går vidare:

Jag kan inte logga in med e-legitimation. Vad kan vara fel?

Support för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Om du av någon anledning absolut inte kan logga in och boka provtagning via 1177.se, så kan du kontakta den hälsocentral som du tillhör. Då får du hjälp med planering av hur din provtagning ska gå till. Hälsocentralerna samarbetar med varandra, så det kan hända att du får tid för provtagning på en annan hälsocentral än den som du tillhör.

Hälsocentralerna kan inte boka in tider för provtagning vid provtagningsstationerna eller apoteken. Du kan inte heller ringa till 1177 för hjälp med tidsbokning eller frågor om din provtagning.

Så går det till att ta ett PCR-prov

Ett PCR-prov tas med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier i sekretet som finns i luftvägarna.

Provet kan tas långt bak i näsan. Då för du eller vårdpersonalen in pinnen genom en näsborre.

Provet kan också tas i svalget. Då förs pinnen in genom munnen.

Ibland tas PCR-prov från både näsan och svalget. Provtagningen kan kännas lite obehaglig, men går fort.

Ibland tas provet från slem som du hostar upp.

Jämtland Härjedalen

Så går det till att ta PCR-prov i Jämtland Härjedalen

Provtagning på provtagningsstation

Du åker till provtagningsstationen där du har bokat tid. Där får du provtagningspaketet av personalen och följer de instruktioner som finns i paketet. Sedan lämnar du in provet till personalen som sedan skickar det till analys.

Vid provtagningsstationerna finns det inte tillgång till något rum eller annan avskild plats för dig att göra provtagningen på. Därför rekommenderar vi att du kommer dit i bil, som du kan sitta i när du gör provtagningen. Det finns inte heller någon toalett.

Provtagning via apotek

När du bokar tid för egenprovtagning via apotek, så måste du ha ett ombud som hjälper dig att både hämta ut och lämnar tillbaka provtagningspaketet. Ombudet tar alltså med sig provtagningspaketet hem till dig, och det följer med instruktioner om hur du ska ta provet på dig själv. Sedan lämnar ombudet in ditt prov till samma apotek som hen hämtade ditt provtagningspaket hos.

Ombudet måste så klart vara friskt, och behöver ha med sig både din och sin egen legitimation till apoteket.

Kom ihåg att ta med legitimation

Vid provtagning av barn under 13 år ska vårdnadshavaren kunna legitimera sig vid provtagningsstället, och uppge barnets personnummer.

Om en ungdom som är 13–17 år kommer ensam till provtagningsstället så måste hen ha med sig en giltig legitimation att visa upp. Om vårdnadshavaren följer med till provtagningen, så räcker det däremot om vårdnadshavaren kan legitimera sig.

Personer som är över 18 år måste alltid kunna visa upp en egen giltig ID-handling.

Om du har beställt tid för egenprovtagning via ett apotek måste det ombud som hjälper dig att hämta och lämnar tillbaka provtagningspaketet kunna visa både din och sin egen legitimation för personalen.

Om identiteten för den som ska lämna prov inte kan styrkas vid provtagningsstället så hänvisar vi personen till att ta kontakt med sin hälsocentral. Där gör personalen en medicinsk prioritering och bokar sedan in tid för eventuell provtagning.

Så går det till att ta prov för att se om det finns antikroppar

Provet för att se om du har antikroppar är ett blodprov.

Jämtland Härjedalen

Vårdpersonalen kan ha skyddande utrustning

Vårdpersonalen kan ha särskilda kläder och till exempel munskydd eller ett visir för ansiktet. Det kan upplevas som en ovanlig situation, men det är rutin vid vissa sjukdomar.

Personalen skyddar sig för att undvika att själva få sjukdomen och för att inte överföra den till exempelvis andra patienter. Det kan vara bra att berätta det för någon som känner oro inför att bli undersökt.

Här får du råd om hur du kan förbereda ett barn inför att lämna ett prov, om det behövs.

Hur får jag provsvar?

I den här texten kan du läsa om vad som gäller där du bor. Du väljer region högst upp på sidan.

Vad gör jag när jag har fått provsvaret?

I ditt provsvar står det hur du ska tolka ditt resultat. Du får veta vem du kan kontakta för mer information. Du är skyldig att följa de instruktioner som du får eftersom covid-19 omfattas av smittskyddslagen.

Jämtland Härjedalen

Besked om provsvar i Jämtland Härjedalen

Hur snabbt man får svar på sitt prov kan variera. Den normala svarstiden i Region Jämtland Härjedalen är inom 2–3 arbetsdagar, men i enstaka fall kan det dröja upp till 5 arbetsdagar innan svaret kommer.

Oavsett om svaret är positivt eller negativt, så får du svaret genom att logga in på 1177.se. I dina inställningar där kan du i förhand välja att du vill få avisering via sms och/eller e-post när ditt provsvar finns klart att läsa.

I aviseringen finns då en länk till inloggningssidan för e-tjänsterna. När du har loggat in så kan du sedan läsa ditt provsvar under rubriken Meddelanden i din inkorg.

Om du är ombud för ett barn under 13 år så kommer provsvaret under Meddelanden i barnets egen inkorg. För att läsa svaret loggar du först in som dig själv i e-tjänsterna. Under Agera ombud ser du det/de barn som du är ombud för. Klicka på barnets namn för att komma vidare till inkorgen.

Är barnet 13–17 år måste barnet själv logga in med sitt BankID eller Freja eID Plus. Provsvaret ligger även då under Meddelanden i barnets inkorg.

Om svaret är positivt, alltså att den som har lämnat provet har covid-19, så kommer personal även att ringa till personen för att säkerställa att hen har nåtts av informationen. Personalen kan då också svara på eventuella frågor.

Det är viktigt att du inte går till jobb, skola eller börja träffa andra igen förrän du har fått provsvaret. Det är för att inte riskera att smitta andra.

Vad innebär ett positivt PCR-prov?

Ett positivt PCR-prov innebär att du har viruset i kroppen. Däremot visar det inte om du kan smitta andra. Provet upptäcker även virus som inte längre kan smitta. Spår av viruset kan ibland finnas kvar i flera veckor utan att du är smittsam.

Läs mer om covid-19 och hur länge du kan smitta andra.

Berätta för andra

Du kan bli uppmanad av vården att berätta att du har covid-19 för andra som du kan ha smittat. Då får de också lämna ett prov. Läs mer om smittspårning i texten Smittskyddslagen.

Vad innebär ett negativt PCR-prov?

Ett negativt svar på PCR-provet innebär att du sannolikt inte hade en pågående infektion när provet togs.

Du kan återvända till jobb, skola eller börja träffa andra igen när du är feberfri och känner dig frisk.

Blir du däremot sämre ska du inte återvända till jobb, skola eller börja träffa andra igen. Du kan då behöva lämna ett nytt prov.

När bedöms jag vara immun?

Du bedöms vara immun mot covid-19 om något av följande gäller för dig:

 • Du har lämnat ett positivt PCR-prov och blivit frisk.
 • Du har lämnat ett prov som visar att du har antikroppar.

Folkhälsomyndigheten bedömer att du troligen är immun i minst ett halvår räknat från när du var sjuk. Du kan ha antikroppar utan att ha haft några symtom. Då går det inte att säga hur länge du kan vara immun.

Bedömningen gäller endast för tester som uppfyller Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Så kallade snabbtest som tas med ett stick i fingret uppfyller sällan dessa rekommendationer.

Vad innebär det att vara immun?

Att vara immun mot covid-19 innebär att du sannolikt är skyddad från att bli smittad på nytt under en begränsad tid.

Fortsätt att följa råd och rekommendationer

Du som är immun och smittfri ska fortsätta tvätta händerna och hålla distans till andra personer, eftersom du kan bära på andra virus och bakterier.

Du som har en ökad risk att bli svårt sjuk men är immun ska fortsätta följa råd och rekommendationer för att skydda dig själv och andra.

Påverka och delta i din vård

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Till toppen av sidan