Stressrehabilitering Västerbotten

Analysvägen 1, 901 85 Umeå

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–16.00
Fredag08.00–15.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Analysvägen 1, 901 85 Umeå
Län, kommun:
Västerbottens län, Umeå
Postadress:
Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Vi finns i byggnad 6H, målpunkt R2. Lättast hittar du till oss genom att komma utifrån. Om du har Blodcentralens blinkande symbol i ryggen och tittar snett till höger över parkeringen så ser du ingången till oss.

Vi bedömer, behandlar och rehabiliterar personer med utmattningssyndrom med syfte att återställa bästa möjliga hälsa, funktion och arbetsförmåga.


Stressrehabiliteringen är en del av Arbets- och beteendemedicinskt centrum som förebygger och behandlar ohälsa relaterad till arbete, miljö och levnadsvanor.

Driftsform: Region

  • Till Stressrehab kommer du på remiss från läkare, annan vårdpersonal eller via egen vårdbegäran för bedömning av  utmattningssyndrom.

    Om remissvillkoren uppfylls erbjuds du vanligtvis två bedömningssamtal, ett hos läkare och ett hos psykolog. Utifrån bedömningssamtalen tar vi ställning till diagnos, behandling och lämpliga rehabiliteringsinsatser tillsammans med dig. Stressrehabs multimodala rehabilitering kan vara ett alternativ eller så bedöms andra insatser utanför Stressrehab vara mer lämpliga.

    Logga in på vår e-tjänst för att skicka en egen vårdbegäran. Om du inte har tillgång till BankID eller av annan anledning vill skicka din vårdbegäran via papper kan du skriva ut blanketten nedan. 

  • Rehabiliteringen är multimodal vilket innebär att vi arbetar i team med flera olika professioner och insatser samtidigt under en begränsad period i åtta till tio månader. 

    Rehabiliteringen kan ske fysiskt i Umeå och Skellefteå, eller digitalt. I behandlingen ingår KBT i grupp, arbetsrehabilitering, fysisk aktivitet och läkarbesök.

    Syftet med rehabiliteringen är att återställa bästa möjliga hälsa, funktion och arbetsförmåga genom att träna på hjälpsamma beteenden i olika situationer.

    KBT i grupp - fysiskt

    Gruppbehandlingen utgår från kognitiv beteendeterapi (KBT). En metod som tittar på samband mellan tankar, beteenden, känslor och kroppsreaktioner. Gruppen har åtta deltagare och en gruppbehandlare. KBT-gruppen har 23 regelbundna träffar á tre timmar per vecka samt två individuella samtal.

    En viktig del i behandlingen är acceptans och medkänsla som förhållningssätt. I KBT-gruppen jobbar vi med beteendeförändringar bland annat genom att göra hemuppgifter i form av dagliga övningar som regelbundet följs upp under gruppträffarna.

    Ämnen som bland annat tas upp är balans mellan aktivitet och återhämtning, rutiner och struktur, sömn, medveten närvaro samt affektregleringssystem.

    KBT i grupp - digitalt

    Den digitala KBT-gruppen har samma behandlingsinnehåll som den fysiska. Den innehåller 23 gruppträffar och två individuella samtal. Gruppen består av sex deltagare och en gruppbehandlare.

    Den digitala plattformen som används är Stöd och behandling (SoB) som finns på 1177. I den digitala gruppbehandlingen tar deltagarna del av den teoretiska informationen individuellt. Därefter sker gruppträffen via videobesök med en gruppbehandlare.

    Arbetsrehabilitering

    Arbetsrehabiliteringen sker parallellt med gruppbehandlingen där nya tankesätt och beteenden tränas på arbetet eller i studier. Du kan ha en anställning, praktikplats, ha påbörjat arbetsträning eller vara i studier. Tillsammans med din rehabkoordinator gör du en plan för att successivt återgå i arbete eller studier. Har du en anställning kommer din arbetsgivare att bli involverad i planeringen oavsett hur mycket du arbetar.

    Fysisk aktivitet

    Information och reflektion kring fysisk aktivitet sker i grupp med fysioterapeut. Du kommer att få göra en plan för din fysiska aktivitet och öva på att hitta en rimlig dosering som fyller på ork/energi. Vid behov kan du få ett individuellt samtal.

    Läkarbesök

    Efter cirka två månader efter gruppstart erbjuds du ett läkarbesök. Syftet är att följa upp hur behandlingen fungerar för dig och ta ställning till eventuell sjukskrivning och läkemedelsbehandling. 

  • På Stressrehab använder vi Patientkollen som ett lokalt register för att kunna följa upp, utveckla och säkra vårdens kvalitet. Vi tar fram statistik och rapporter om Stressrehabs verksamhet som sammanställs så att det inte går att identifiera enskilda personer.

    För att beställa ett registerutdrag använder du blanketten nedan och skickar in den till oss.

  

Remisskrav

Remiss krävs från annan vårdgivare eller via Egen vårdbegäran. Mer information finns under länken Remiss och Egen vårdbegäran.

Patientkollen

Stressrehabiliteringen använder webbplatsen Patientkollen för att förenkla kommunikationen med dig. Det innebär att du kommer att få dina kallelser, frågeformulär och annan information från oss i Patientkollen. 

Aviseringar

Aviseringarna från Patientkollen sker via sms och/eller e-post. Du väljer själv vilken form av avisering du önskar. Kontrollera därför att dina kontaktuppgifter stämmer.

När du får en avisering loggar du in i Patientkollen med ditt BankID. Då kan du ta del av den nya informationen från oss. Bekräfta sedan att du har läst den.

Om- och avbokning

Behöver du kontakta oss för avbokning, ombokning eller önskemål om boende på hotell Björken kan du använda kontaktformuläret i Patientkollen. Vid övriga ärenden kontaktar du oss via 1177.se/Våra e-tjänster.

Till toppen av sidan