Ortopedteknisk enhet Örnsköldsvik

Wemerbyggnaden, Entréplan, Storgatan 64

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag09.00–11.00
Tisdag09.00–11.00
Onsdag09.00–11.00
Torsdag09.00–11.00
Fredag09.00–11.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–11.45
Måndag12.45–15.00
Tisdag08.00–11.45
Tisdag12.45–15.00
Onsdag08.00–11.45
Onsdag12.45–15.00
Torsdag08.00–11.45
Torsdag12.45–15.00
Fredag08.00–11.45
Fredag12.45–14.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Wemerbyggnaden, Entréplan, Storgatan 64
Län, kommun:
Västernorrlands län, Örnsköldsvik
Postadress:
Ortopedteknisk enhet, Örnsköldsviks sjukhus, Wemerbyggnaden, 891 89 Örnsköldsvik

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Vi finns i Wemerbyggnaden, entréplan, Storgatan 64.

Ortopedteknisk avdelning

Verksamheten är länsövergripande och bedrivs vid sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall. Vi tar därför hand om patienter från sjukhusen inom länet.

Medicinsk bedömning krävs inför besök. Alla hjälpmedel behöver anpassas individuellt. Det görs vid ett eller flera besök om det behövs.

Driftsform: Region

På Ortopedteknisk avdelning tillverkar vi och provar in många olika typer av hjälpmedel. Alla våra hjälpmedel tillverkas eller anpassas efter dina individuella förutsättningar. Hjälpmedlet är ett lån och ska returneras till Ortopedteknik om det inte används längre.

Ortopedteknik tillhandahåller inte hjälpmedel för arbete eller idrott.

Nedan har du en kort information om några olika typer av hjälpmedel vi jobbar med.

  • Fotbäddar är personligt utprovade sulor som ligger inuti skon under foten. De kan ge stöd eller avlastning för olika delar av foten beroende på dina behov. För att dina fotbäddar ska fungera så bra som möjligt behöver de användas i en fotriktig sko. Sulorna som ligger i skon bör gå att ta ur så att fotbäddarna får plats. Skon behöver också vara tillräckligt lång (ungefär 10 mm längre än foten) och bred.

  • Om du har en sjukdom, medfödd missbildning eller skada som gör att du inte kan hitta skor i affären kan vi på Ortopedteknik hjälpa dig med att anpassa skor efter dina fötter. I vissa fall kan vi göra ändringar på dina egna skor, till exempel om du har olika långa ben (minst 2 cm skillnad).

    I andra fall krävs ortopediska skor som beställs via Ortopedteknik. Du och din handläggare bestämmer din lösning tillsammans vid besöket.

    Har du frakturer, sår eller precis har genomgått en operation kan du behöva behandlingsskor. Dessa är speciellt utformade för att hjälpa dig att läka. Om du inte använder skorna finns risken att såren eller frakturen förvärras eller att operationen inte ger önskvärt resultat.

  • Proteser tillverkas alltid individuellt och anpassas efter dina behov och din aktivitetsnivå. Eftersom din kropp, din aktivitetsnivå och dina behov kan ändras över tiden kan protesen behöva anpassas, ändras eller bytas ut. Det är därför vanligt att du som protesanvändare behöver uppsöka Ortopedteknik fler gånger.

    För den som får sin första benprotes finns en Gåskola där fysioterapeuter hjälper till med anpassad träning och personal från ortopedtekniska avdelningen finns på plats för att göra mindre justeringar. Du bestämmer tillsammans med din fysioterapeut hur länge du ska gå på Gåskolan.

  • Är ett samlingsnamn för hjälpmedel som används som ett yttre stöd på kroppen.

     

    Efter olycksfall eller operation

    Efter olycksfall eller operation kan en ortos användas för att stödja den skadade kroppsdelen medan den läker. I vissa fall används en oledad ortos istället för gips. I andra fall tillåter ortosen en begränsad rörlighet och kan ställas om gradvis så att kroppsdelen kan tränas upp. Läkare bestämmer hur stor del av dygnet ortosen ska användas och under hur lång period. För att ortosen ska fungera riktigt måste den sitta rätt. Är du osäker på hur ortosen ska sitta eller om du tycker att den passar dåligt bör du kontakta Ortopedteknik.

     

    Neurologiska problem

    Neurologiska problem som t ex stroke, cerebral pares, MS eller nervskador kan påverka funktionen i kroppens muskler. Det kan innebära att de blir svagare eller svåra att kontrollera. Problemen varierar beroende på vilken del av nervsystemet som är påverkad och kan se olika ut från person till person. Ett vanligt problem är att tårna eller hela fötterna släpar och att du snubblar över dem. För att hjälpa till att kompensera för funktioner som saknas i kroppens muskler kan man använda ortoser för att t ex hjälpa till att lyfta foten. Det finns många olika lösningar att välja mellan. Du bestämmer tillsammans med en handläggare om vilken lösning som bäst passar dig och dina behov.

     

    Artros i knäleden

    Artros innebär att brosket i din knäled är slitet eller skadat. Oftast är det bara på ena sidan av knäleden. Du kan då använda en ortos över knäet för att förflytta en del av belastningen till den sida där brosket är bättre. Du kan också vara hjälpt av ett kil-inlägg i skon. Om du har artros bör du gå i artros-skola via din hälsocentral innan du provar en ortos eller ett kil-inlägg. Oftast är detta ett krav innan läkaren skriver en remiss till Ortopedteknik.

  • Trepunktskorsett

    Om du skadat ryggen i ett olycksfall eller om du opererats används oftast en trepunktskorsett. Den hindrar dig från att böja i ryggen och hjälper till att förhindra felaktig belastning som skulle kunna orsaka mer skada eller förstöra operationsresultatet. Din läkare bestämmer hur mycket du ska använda korsetten och när. Se till att din korsett är ordentligt åtdragen. Sitter den för löst ger den inte tillräckligt med stöd och kan ge skav. Använd gärna ett linne under korsetten. Är du osäker på hur korsetten ska sitta eller har problem med passformen så kontakta Ortopedteknik.

     

    Plastkorsetter

    Korsetter som ska användas under lång tid, till exempel vid behandling av skolios eller efter större operationer, görs ofta i plast. De tillverkas antingen efter en gipsavgjutning eller mått. Korsetten används alltid ovanpå ett linne. Det är viktigt att korsetten sitter ordentligt. Får du skav av korsetten eller om kroppen ändrar form så att korsetten inte passar kontaktar du Ortopedteknik.

     

    Tygkorsetter och gördlar

    Tygkorsetter och gördlar används bland annat för att hjälpa till att hålla bråck på plats eller hjälpa till att hålla kroppens position. Korsetten provas in av en handläggare och kan specialanpassas efter dina behov. Det finns även möjlighet att prova in hjälpmedel för åderbråck i underlivet eller ländryggstöd vid svåra problem under graviditet. Tygkorsetter som enbart är till för att lindra smärta tillhandahålls inte. Du får då istället uppsöka privata handlare.

  • Efter olycka eller operation kan en stel nackortos, även kallad halskrage, användas för att kunna stabilisera nacken. Det är då mycket viktigt att den sitter åt ordentligt så att du inte kan röra huvudet framåt, bakåt eller i sidled. Din läkare bestämmer hur länge du ska använda halskragen och hur ofta du får ta av den, t ex för att sköta hygien.

    Om du inte vet hur din halskrage ska sitta eller behöver hjälp att justera den så kontakta Ortopedteknik.

  • Att stå är bra för balans, andning, matsmältning och skelett. Ett ståskal är ett hjälpmedel för den som inte har möjlighet att stå själv, antingen på grund av en medfödd skada eller på grund av en skada som uppkommit senare i livet. Ståskalet gör att man kan stå upprätt genom stöd av benen och bålen.

    Ståskal kan tillverkas efter gipsavgjutning, men det är idag vanligare att de tillverkas efter mått. Skalet kan ofta anpassas när barnet växer. Ta kontakt med Ortopedteknik om skalet inte längre passar.

  • I första hand anpassas rullstolar av hjälpmedelscentralen. De har tillgång till ett brett sortiment av hjälpmedel för att skapa en god lösning för sittande.

    I fall med svåra ställningar eller tryckproblem kan det behövas mer individanpassning. Vi kan då tillverka en individuellt formad sits för att ge en så bra sittställning som möjligt och avlasta områden med tryck eller skav. Sitsen monteras i samarbete med hjälpmedelscentralen på den rullstol de valt ut.

Kom till ortopedteknik tio minuter före den tid du är kallad för att undvika förseningar. Anmäl dig i receptionen på ortopedteknik. Du får en faktura till din hemadress. Om du uteblir från ditt besök utan att meddela oss får du betala en avgift för uteblivet besök samt 50 kronor i faktureringsavgift, även om du har frikort eller är under 20 år. Avbokning ska meddelas senast 24 timmar innan bokat besök. För hjälpmedel som utprovas och levereras av oss betalas egenavgift.

Till toppen av sidan