Kvinnohälsan Linköping, Kvinnokliniken US

Torkelbergsgatan 11, Linköping

Telefonnummer:

010-105 94 25

Telefontider:

 • Mån-Tor07:30 - 15:45
 • Fre07:30 - 14:30

Öppettider:

 • Mån-Tor07:30 - 18:30
 • Fre07:30 - 16:00

Drop-in-tider:

 • Mån15:30 - 18:30 preventivmedel

Fler tider och telefonnummer

Besöksadress:
Torkelbergsgatan 11, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Kvinnohälsan, Torkelbergsgatan 11, 582 25 Linköping
Publicerad: 2019-04-17

Besvär i underlivet? Kontakta din vårdcentral eller kvinnokliniken. Det finns även privata gynekologer som har avtal med Region Östergötland.

För preventivmedelsrådgivning och graviditetsrelaterade frågor, kontakta Kvinnohälsan.

För utredning av sexuellt överförbara sjukdomar, kontakta STD-mottagningen.

Ungdomsmottagningen hjälper dig som är under 25 med både gynekologiska undersökningar och preventivmedelsrådgivning.

Vid akuta problem, vänd dig till akutmottagningen.

På Kvinnohälsan i Linköping erbjuder vi följande tjänster:

 • Preventivmedelsrådgivning
 • Mödrahälsovård för gravida
 • Gynekologiskt cellprov

Inför att du kommer på ditt bokade inskrivningsbesök till oss vill vi att du fyller i Hälsodeklaration – gravid som du hittar under våra E-tjänster överst på sidan.

Läs även igenom avsnittet om livsstil och hälsa under graviditeten, du hittar länken längst ner på denna sida under rubriken Läs mer.. Graviditet- livsstil och hälsa under graviditeten

 

 

 • Information om fosterdiagnostik

  Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik

  Fostermedicin Linköping 

  Film om fosterdiagnostik

  Filmen beskriver vad fosterdiagnostik är och hur undersökningarna går till. Filmen visar de vanligaste fosterdiagnostiska undersökningarna som ultraljud, KUB, fostervattenprov och moderkaksprov. Filmen svarar också på vad man kan upptäcka genom fosterdiagnostik och vad det kan innebära. Dessutom delar några föräldrar med sig av sina erfarenheter av fosterdiagnostik.

  Filmen är 26 minuter lång på talad svenska och med svensk ,engelsk,spansk eller arabisk text.

 • Storföreläsning- Att föda

  Plats: Linköping, Hasselquistsalen på Universitetssjukhuset  Universitetsbyggnaden ingång 76 och 78

  När: Andra måndagen i varje månad. (ej juli) Kl. 18-20.

  Ingen anmälan behövs

   

  Storföreläsning- Att föda

  Plats: Motala, Nöten på Lasarettet i Motala

  När: Tredje tisdagen i  varje månad. (ej juli) Kl. 18-20 förutom i juni då det är andra tisdagen kl. 18-20

  Ingen anmälan behövs

   

  Storföreläsning- Ett barn är fött

  Plats: Linköping, Hasselquistsalen på Universitetssjukhuset  Universitetsbyggnaden ingång 76 och 78

  När: Sista måndagen varje månad kl. 18-20 (ej juli och december) 

  Ingen anmälan behövs

   

  Storföreläsning- Ett barn är fött

  Plats: Motala, Lokal Nöten på Lasarettet i Motala

  När:Tisdagar 13/8, 8/10 och 10/12 . kl  18-20

  Ingen anmälan behövs

   

  Storföreläsning- Att bli förälder

  Plats: Linköping, Hasselquistsalen på Universitetssjukhuset  Universitetsbyggnaden ingång 76 och 78

  När: 3:e måndagen i varje månad utom Juli och December, kl. 18-20

   

  Plats: Motala, Lokal Nöten på Lasarettet i Motala

  När: 5/9 och 21/11 mellan kl 16.00-18.00

   

  • Studie om att förebygga allergiutveckling hos barn

  Är du gravid? Har du, eller barnets pappa eller syskon allergi?

  Fiskolja och mjölksyrebakterier/probiotica som förebyggande kostfaktor vid utveckling av allergiska sjukdomar tidigt i livet.

  Forskare på barn och ungdomssjukhuset har under många år intresserat sig för olika faktorer som skulle kunna förebygga utvecklingen av allergiska sjukdomar hos barn tidigt i livet. Vi har kunnat visa bl.a. att tillskott av omega -3-fetter (från fet fisk) och mjölksyrebakterier till mor under graviditeten och/eller barnet första levnadsåret var för sig kan minska risken för utveckling av födoämnesallergi och eksem tidigt i livet. I ett samarbete med Allergicentrum studerar vi nu huruvida en kombination av kosttillskott med både omega-3-fetter och mjölksyrebakterier till modern under graviditeten (från 20.e graviditetsveckan) och till barnet under det första levnadsåret påverkar utvecklingen av födoämnesallergi och eksem hos barnet de första två levnadsåren.

  Är du intresserad? Läs mer på Regionostergotland.se eller kontakta forskningssjuksköterskorna i Norrköping, Motala och Linköping via barnallergiforskning@regionostergotland.se eller tel. 010-103 13 29.

   

  •  Studie/Forskning Healthy Moms

  Just nu pågår det en studie vid Linköpings universitet som handlar om goda kost- och aktivitetsvanor under graviditeten. Vi vet idag att hälsosamma levnadsvanor under graviditeten är viktigt både för mamman och för barnet. För att kunna göra mödravården ännu bättre behövs mer kunskap inom det här området. HealthyMoms-studien undersöker just detta – hur levnadsvanor hos gravida ser ut idag och studien undersöker även om en mobilapp kan vara ett stöd för en hälsosam livsstil under graviditeten.Om du är i början av din graviditet (innan graviditetsvecka 14) och intresserad av att delta prata med din barnmorska vid inskrivningsbesöket eller kontakta Johanna Sandborg på 070–8320932 för mer information

   

  • Studie/ Hormonspiral efter förlossning

  Är du intresserad av att i framtiden använda hormonspiral som preventivmedel?

  Vi söker kvinnor som haft en vaginal förlossning till en studie om insättning av hormonspiral efter förlossning

  Syftet med studien är att studera om det är lika bra att sätta in en spiral när kvinnan ändå befinner sig på sjukhuset efter förlossningen och livmoderhalsen är lite öppen.

  Studien innebär att du lottas till antingen spiralinsättning inom 48 timmar efter förlossning eller som man gjort tidigare- dvs insättning vid efterkontrollen 6-8 veckor efter förlossning. Deltagande i studien innebär alltså att du själv inte kan välja när spiralen sätts in.

  För att delta i studien skall du vara frisk och 18 tom 35 år och barnet ska vara fött tidigast i v 37. Du ska inte vilja bli gravid inom ett år efter denna förlossning. I studien ingår besök på vår forskningsavdelning för insättning av spiralen som du får gratis. Vi följer upp med telefonkontakter och 1 år efter förlossning får du komma på ett läkarbesök.

  Du kommer att på BB tillfrågas om deltagande.

  Ansvarig för studien på Linköpings Universitetssjukhus är Jan Brynhildsen, överläkare vid Kvinnokliniken, Linköpings Universitetssjukhus.

   

  •  Studie/ Jodstudien

  Jod är ett näringsämne som är viktigt för sköldkörtelns funktion och finns i fisk, skaldjur, mjölkprodukter och i salt som är joderat.
  Både för lite och för mycket jod kan påverka sköldkörteln. Sköldkörteln är viktig för barnens utveckling.

  För att du skall kunna vara med i jodstudien som bedrivs på Kvinnohälsan i Linköping och Mjölby så behöver du vara sköldkörtelfrisk, i rätt ålder och tidigt gravid.

  Du får en vanlig multivitamin från apoteket som antingen innehåller jod eller inget extra jod. Man ska inte skall äta något annat multivitamin parallellt – så att inget näringsämne blir för mycket. Vanliga järn och folsyra tabletter hindrar inte studiedeltagande.

  Veganer och personer som senaste halvåret varit gravida eller ammande får inte delta eftersom jodnivån kan vara påverkad.

  Vi vill sedan följa upp barnen vid 18 månader, 3, 5 och 7 år för att bedöma utvecklingen.

  Men kan det vara farligt?
  Nej, det är vanliga receptfria multivitaminer som är ok att använda under graviditeten vare sig man får jod eller inte, så det är ingen fara vare sig för mor eller barn.

  Studien vill besvara frågan om hur Livsmedelsverket skall handla i framtiden – och om hur många andra länder i världen skall handla -för att tillse att vi har optimala jodnivåer.

  Vi har jodering av bordsaltet sedan 1936 som kom till för att vi då hade alldeles för låga jodnivåer som gav utvecklingskonsekvenser. Skall den ökas eller minskas, sättas till andra livsmedel, vilka rekommendationer skall vi ha till gravida?
  Alla gravida rekommenderas idag att använda joderat bordssalt.

  Du kommer få mer information om studien på graviditetsföreläsningen men fråga gärna din barnmorska eller undersköterska på Kvinnohälsan om du vill veta mer

   

  • Studie/ Är du gravid med ditt första barn?

  Vi söker förstagångsföderskor som är planerade för igångsättning av förlossning.

  I studien vill vi undersöka om en behandling med injektioner  som ges strax under huden en gång per dygn, vid max 7 injektionstillfällen kan mogna ut livmoderhalsen och underlätta för värkarbetet att komma igång.

  Effekten av behandlingen registreras genom att en grupp kommer att få behandling med aktiv substans och en grupp kommer att behandlas med placebo (icke aktiv substans). Övrig behandling vid igångsättning av förlossningen och under förlossningsarbetet genomförs enligt sjukhusets rutiner. Behandlingen startar då din doktor tagit beslut om att din förlossning ska sättas igång och pågår i max 7 dagar då du ombeds komma till kliniken en gång per dag för injektioner med studieläkemedlet eller placebo.

  Om du är intresserad och vill veta mer prata med din barnmorska.

   

  • Studie/RoMaNs – Restoration of Microbiota in Newborns: Ny studie undersöker om bakteriefloran hos kejsarsnittsfödda barn kan normaliseras

   

  Nyfödda får stimulans av immunförsvaret bland annat av mammans bakterieflora från vagina och tarm

  Barn som föds med kejsarsnitt får inte den överföringen av viktiga bakterier

  Vi vill undersöka om vi med en kontrollerad intervention kan normalisera koloniseringen av goda bakterier hos barn som föds med kejsarsnitt

  En grupp barn får mammas bakterier direkt efter förlossningen och en grupp får placebo

  Barnen följs upp under de första två levnadsåren.

  Studien genomförs på flera sjukhus i Sverige bland annat i Östergötland.

  Vill du veta mer? Kontakta din barnmorska!

  • Föreläsning om kroppen efter förlossning

  Du som är gravid är välkommen till en informationsträff med legitimerad fysioterapeut som under träffen pratar om hur kvinnokroppen påverkats av graviditeten och vad du bör tänka på för att skona kroppen i vardagen med ditt nyfödda barn.

  Du får bland annat tips angående:

  • bäckenbottenträning

  • hållning

  • lyft

  • fysisk aktivitet

  Föreläsningen hålls på Kvinnohälsan, Torkelbergsgatan 11, Linköping.Sitt ner och vänta i väntrummet bredvid receptionen.

  Anmälan görs via din barnmorska eller i Kvinnohälsans reception.

  Kroppen efter förlossningen

   

  • Dietist

  Kvinnohälsan erbjuder alla gravida och dess partner föreläsning om kost under graviditeten. Föreläsningen hålls av en dietist.

  Är du intresserad prata med din barnmorska

   

  • Specialistmödrahälsovård

  Till specialistmödrahälsovården i Östergötland

 • Därför är du kallad till cellprovtagning
  Regelbunden cellprovtagning ger ett starkt skydd mot cancer i livmoderhalsen. Risken minskar med mer än 90 procent.
  Alla med kvinnligt personnummer kallas från 23-64 års ålder . Om det senaste cellprovet togs före 64 års ålder kan du bli kallad upp till 70 års ålder. Om du behandlats för cellförändringar och ingår i en särskild kontrollgrupp fortsätter du att kallas livet ut.

  Om tiden du fått i din kallelse inte passar kan du omboka den under våra E-tjänster 1177,
  Gynekologisk cellprovtagning omboka tid.

  När provet är färdiganalyserat på laboratoriet får du resultatet genom ett brevsvar.
  Besöket är kostnadsfritt.

  Här kan du läsa mer om gynekologisk cellprovtagning

  Här kan du se en film om cellprov

 • Region Östergötland  subventionerar p-piller för unga kvinnor. Subventionen gäller för alla kvinnor bosatta i Östergötland som är högst 25 år det år subventionen nyttjas. Subventionen gäller endast preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånerna. Recept ska utfärdas av läkare eller barnmorska verksam inom Östergötland.  

   Här kan du läsa mer om preventivmedel

  • Om/När du vill ha barn i ditt liv

  En reproduktiv livsplan består av dina önskningar om att ha eller inte ha barn, och en plan för hur du ska nå ditt mål. Planen kan förändras under livet, det viktiga är att du vet vad som är viktigt för dig.

   

 • Nu kan du boka tid direkt via våra e-tjänster för preventivmedelsrådgivning hos barnmorska. Detta gör du högst upp på denna sida under e-tjänsten "Boka tid direkt".

  Här kan du få hjälp med preventivmedelsrådgivning, byte av preventivmedel, receptförnyelse av preventivmedel, graviditetstest, test av Klamydia och gonorré.

  Om du önskar sätta in, byta eller ta ut p-stav eller spiral, ska du inte använda denna bokningstjänst utan ring 010-1059425.

  Det finns fler tider för preventivmedelsrådgivning än de som är bokningsbara via denna tjänst, så ring 010-1059425 om du inte hittar något passande, är osäker på om du kan boka eller om du tillhör de som vanligtvis inte brukar träffa barnmorska vid preventivmedelsförskrivning.

  Besöket är kostnadsfritt och vi som arbetar här har tystnadsplikt.

  Uteblivet besök debiteras.

 • Måndagar 15.30-18:30

  För att vi ska kunna hjälpa dig på våra drop-in tider så gäller något av  följande:

  • Du ska vara frisk, ha varit på Kvinnohälsan tidigare, vara nöjd med ditt preventivmedel och vilja förlänga ditt preventivmedelsrecept
  • Önska ta Klamydiaprov
  • Önska få en Depo-Provera injektion

  Observera att det är drop-in och att kön kan bli full. Du kan därför bli hänvisad att komma en annan dag.

Till oss är du välkommen när du vill lämna ett graviditetstest, är gravid eller behöver preventivmedel. Det är också till oss som du kommer när du fått kallelse till gynekologisk cellprovtagning.


Under graviditeten träffar du regelbundet en barnmorska och erbjuds ultraljudsundersökning samt vid behov besök hos gynekolog.


Vi har också så kallade föräldragrupper, där du/ni tillsammans med andra förbereds inför förlossning och föräldraskap. Vård under graviditet och preventivmedelsrådgivning är kostnadsfritt, uteblivet, ej avbokat, besök debiteras dock enligt gällande patientavgift oavsett besöksorsak och ålder.


Du kan också boka tid direkt via våra e-tjänster för preventivmedelsrådgivning hos barnmorska. Läs mer om detta under ”Boka tid direkt via 1177 för preventivmedelsrådgivning hos barnmorska”.

Driftsform

Driftsform: Landsting/Region