CPAP-mottagningen ViN, Öron- näs- och halskliniken

Vrinnevisjukhuset, Uppgång G entréplan, Norrköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runt
TisdagDygnet runt
OnsdagDygnet runt
TorsdagDygnet runt
FredagDygnet runt
LördagDygnet runt
SöndagDygnet runt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–16.30
Tisdag07.30–16.30
Onsdag07.30–16.30
Torsdag07.30–16.30
Fredag07.30–14.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Vrinnevisjukhuset, Uppgång G entréplan, Norrköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Norrköping
Postadress:
Öron- näsa- halskliniken, Vrinnevisjukhuset, 601 82 Norrköping

Publicerad: 2022-02-25

Just nu och en tid framöver kommer våra väntetider att vara längre än väntat. Det beror på att våra leverantörer har problem med leveranserna.

CPAP-mottagning för patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom. CPAP är ett hjälpmedel för behandling vid obstruktivt sömnapnésyndrom. Utprovning sker hos oss på Öron ,-näs- och halskliniken. CPAP (= Continuous Positive Airway Pressure) innebär kontinuerlig övertrycksandning via en mask över näsan (ibland även över munnen), ihopkopplad med en slang till en maskin som blåser luft. Luftflödet i masken skapar ett övertryck i luftvägarna, vilket gör att svalget hålls öppet under sömnen. Förutsatt att det går att somna med masken och att apparaturen är väl utprovad, är behandlingen mycket effektiv. Man kan då räkna med att andningen normaliseras med förbättrad sömnkvalitet och minskad dagtrötthet som följd.

Driftsform: Region

Informations- och instruktionsfilmer

  • Masken läcker, vad är orsaken?

    Kontrollera alla skarvar och anslutningar. Om masken har en pannstödsarm eller justeringsfunktion försöker du i första hand justera denna för att åtgärda läckaget. Om ingen förbättring sker efter att du genomfört ovanstående steg justerar du huvudbanden. Masken bör sitta så löst som möjligt och samtidigt sitta tätt. Även en hårt åtspänd mask kan läcka om materialet blivit vikt någonstans. Prova en annan storlek eller modell på masken om det behövs. Tvätta mjukdel i ljummet vatten och tvål/oparfymerat diskmedel. Mjukdel bytes var 6–12 månad eller vid behov.

    Hur kopplar jag slangen till den nya masken?

    Alla masker passar alla slangar. Se till att det inte sitter någon plastbit kvar från en gammal mask i änden på den långa slangen. Om det är svårt att få loss snabbkopplingen som sitter kvar på slangen, koppla då tillbaka den gamla masken och vicka bort plastbiten.

    Hur vet jag om min mask är utsliten?

    Eftersom masken är en förbrukningsvara måste den ersättas av en ny med jämna mellanrum allteftersom den visar tecken på slitage. Kontrollera masken för slitage så som sprickor och förhårdnader.

    Vad gör jag om huden är irriterad/märken i ansiktet?

    Om din hud verkar irriterad, till och med har blåmärken eller du har märken i ansiktet kan det bero på att masken kan vara för hårt åtspänd. Om din mask har en pannstödsarm eller justeringsfunktion kan du först prova att justera denna. Justera därefter huvudbanden om det behövs.

    Vad ska jag göra när mina ögon värker, är torra, irriterade och svullna?

    Masken kanske läcker så att du får vätskan i ögonen. Justera pannstödsbandet om det finns något för att minska läckaget. Tav av masken och försök att ändra läge på den när du sätter tillbaka den. Masken kan vara för hårt åtspänd. Justera huvudbanden.

    Vad ska jag göra om jag känner mig uppsvälld när jag vaknar på morgonen?

    Försök att sova med huvudet i högläge. Använd ett hakband/tejp som förebygger andning genom munnen. De här problemen kan försvinna med tiden.

    Hur lång tid tar det innan jag börjar må bättre efter det att jag inlett behandlingen med CPAP?

    En del märker effekt redan första natten men det kan ta veckor eller ett par månader innan kroppen ställt om sig och att du mår bättre. Trötthet dagtid är diffust och kan bero på många saker. Du skall dock känna dig mer utvilad på morgonen och normalt sett minskar tendensen till toalettbesök nattetid, muntorrhet och huvudvärk på morgonen.

    Vad gör jag om jag fortfarande snarkar med CPAP-maskinen?

    Snarkningar ska inte förekomma om du använder CPAP. Kontakta därför kliniken om du fortfarande snarkar. Det kan hända att trycknivån behöver justeras.

    Vad gör jag om mina tidigare symtom kommer tillbaka?

    Du kan behöva justera trycknivån i din CPAP. Kontakta kliniken.

    Ska jag ta med mig utrustningen och fortsätta använda den på natten om jag av någon anledning läggs in på sjukhus?

    Fråga alltid din läkare/sjuksköterska. Det är dessutom viktigt att du meddelar kirurgen och narkosläkaren att du använder CPAP hemma om du ska genomgå en operation. Du bör även informera kliniken om att du läggs in på sjukhus.

    Ska jag använda CPAP även på resan om jag reser ofta?

    För att CPAP ska ha effekt bör den användas varje natt. Ett minimum för att minimera risken för komplikationer kopplat till sömnapné så bör du åtminstone ha maskinen 4 timmar per natt, minst 5 dagar per vecka.

    Vad ska jag göra om det känns som att luftflödet inte är tillräckligt?

    Kontrollera att det blåser luft från apparaten. kontrollera luftintaget och filtret så att det inte är tilltäppt med damm eller annat. Kontrollera att slangen inte är punkterad. Om du fortfarande upplever problem bör du tala med kliniken.

    Vad ska jag göra om jag har svårt att somna med CPAP eller känner mig obekväm i början när maskinen startar?

    Om rampfunktionen är tillgänglig (triangel vid sidan om startknappen) på din CPAP-utrustning kan du använda denna funktion till att långsamt öka trycket till ordinerad styrka.

    Vad ska jag göra om jag har svårt med utandningen när maskinen flödar?

    Det här besväret försvinner ofta med tiden när du vant dig vid terapin. Det finns funktioner som kan behöva justeras i maskinen som gör det lättare att andas ut. Ofta tar det ett par minuter efter att maskinen startat innan man känner att motståndet minskar. Eventuellt kan man behöva byta maskintyp om inte besvären försvinner närman använt maskinen ett par månader, kontakta då kliniken.

    Vad gör jag om min apparat inte verkar fungera?

    Kontrollera strömsladden så att den är ordentligt ansluten på baksidan av apparaten, att sladden sitter okej på spänningsomvandlaren (den stora svarta rektangulära delen) och i vägguttaget. Kontrollera att inga lampor blinkar på maskinen. Lyser det i displayen? Är du osäker, kontakta kliniken.

    Vad ska jag göra om jag är torr i slemhinnor, täppt i näsan eller blöder näsblod?

    Kontrollera fuktnivån i displayen. Öka fukten genom att vrida ratten klockvis när maskinen är igång, 5 är maximalt med fukt, 0 ger ingen fukt alls. Fuktnivån påverkar i princip inte hur mycket maskinen blåser. Prova att spraya näsan med saltlösning innan du lägger dig och direkt när du vaknar. Testa Nozoil på Apoteket (sesamolja som smörjer insidan på näsan). De här problemen kan försvinna med tiden. Tala med kliniken om symtomen skulle kvarstå.

    Vad ska jag göra om slangen fylls med vatten på natten?

    Det kan bildas kondens om rummet är kallare än luften som kommer från apparaten. Du kan förebygga kondens genom att placera slangen under täcket som håller den varm. Har du inte en slangstrumpa av tyg utanpå slangen, be kliniken om en sådan. Kontrollera slangen efter läckage. Läckage från mask/mun kan ge kondens i slangen. Häng upp slangen på tork dagtid. Se till att inte maskinen står högre än din position i sängen alternativt se till att slangen hänger ner under den nivån du ligger på för att minimera risken för att eventuell fukt rinner via slangen till masken.

Remisskrav

Nej

Drop-in-mottagningen är stängd och övrig mottagning sker efter överenskommelse via telefon: 010-1043268, röstbrevlåda. Lämna meddelande så ringer vi upp så fort vi kan eller kontakta oss via våra e-tjänster.

Till toppen av sidan