Barnavdelning 2 Umeå

Norrlands universitetssjukhus, Umeå

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Besöksadress:
Norrlands universitetssjukhus, Umeå
Län, kommun:
Västerbottens län, Umeå
Postadress:
Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Byggnad 27, målpunkt QA våning 2

Barn 2 är en avdelning med planerad och akut verksamhet.

Här vårdas barn i åldrarna 0–18 år med kirurgiska, ortopediska och medicinska sjukdomar.

På avdelningen finns både enkelsalar och salar med två platser. Enkelsalarna är först och främst till för de barn som är infekterade, svårt sjuka eller har genomgått större operationer.


På avdelningen arbetar läkare, sjuksköterskor och barnsköterskor. Det finns också tillgång till sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator, psykolog och dietist. På grund av att vi tillhör ett universitetssjukhus har vi även läkarkandidater, sjuksköterskestudenter och undersköterskestudenter på avdelningen.

Vi är en hbtq-diplomerad verksamhet. Hbtq-diplomering innebär att vår personal fått kunskap om hbtq-personers livsvillkor samt hur normer kring kön och sexualitet påverkar hälsa och bemötande. Längst ner på sidan under rubriken Läs mer finns mer information om Region Västerbottens hbtq-diplomerade verksamheter.

Driftsform: Region

  • Inför ett planerat besök kan du och ditt barn förbereda er tillsammans genom att titta på filmer för barn på 1177Vårdguiden.

    Länk till filmer på Barnavdelningen

  • Barn och vuxna sövs för att det inte skall göra ont under operationen eller för att de måste ligga helt stilla vid en undersökning, vilket kan vara svårt speciellt för små barn.

    Sömn under narkos är inte detsamma som vanlig sömn. Du somnar av sömnmedlet och vaknar när du inte får mer sömnmedel. När du vaknar är du för det mesta tröttare än när du vaknar på morgonen och det dröjer en stund till dess att du vaknat ordentligt.

    För det mesta får barn komma till sjukhuset dagen före operationen. Ibland vid små operationer, behöver barnet bara vara på sjukhuset över dagen, så kallad polikliniskt besök.

    På sjukhuset får du väga dig, ta blodprov och tala med doktorn som skall operera/undersöka dig. Barn och föräldrar får även träffa en narkosläkare som frågar om olika saker angående ditt hälsotillstånd och talar om på vilket sätt du kommer att sövas. Narkosläkaren talar om vilken "för medicin" (premedicinering) barnet skall få. "För medicinen" ges som tablett, stolpiller (supp) eller flytande.

    Före narkosen får barnet inte äta eller dricka, det är viktigt att magen är tom när barnet ska sövas.

    Riktlinjer för fasta inför narkos:

    • Fast föda får intas fram till 8 timmar före sövning
    • Valfri flytande föda, utan fasta beståndsdelar (bröstmjölk, välling, mjölk, fil utan flingor, te, kaffe, choklad mm.) får intas fram till 4 timmar före sövning.
    • Klara vätskor (vatten ev. med socker, äppeljuice, saft eller läsk) kan intas fram till 2 timmar före sövning
    • Avdelningspersonalen talar om till vilken tid barnet får äta och dricka
  • På Barnkliniken i Umeå jobbar 14 läkarsekreterare fördelat på Barnmottagningen, Barnhjärtmottagningen, Barnavdelning 2, 3 och 4. Ni träffar oss också i receptionen och vid kontakt med tidsbeställningen.Vi tar hand om den medicinska dokumentationen vilket innebär att skriva journaler, remisser, brev och olika typer av intyg. Dokumentationen sker i datoriserat journalsystem

    För frågor kring kallelser, ombokningar, avbokningar etc. ring vår sekreterare/planerare.

    Telefon: 090-785 02 00 mellan klockan 08.00 och 14.00

  • Du är välkommen att höra av dig om du har synpunkter, både positiva och negativa eller har frågor som rör verksamheten vid Barnavdelning 2 Umeå. Observera att du inte ska använda denna adress när det gäller patientärenden.

    E-post: barnochungdomsklinik@vll.se

En förälder får sova med barnet. Även för tonårsbarn är det viktigt med en förälder som stannar kvar över natten.

Det råder fotoförbud inom landstingets samtliga lokaler. Det betyder dock inte att ni inte får fotografera alls under vårdtiden här. Givetvis får ni fotografera ert barn men tänk på att inte fotografera andra barn utan tillåtelse av deras föräldrar. Det är även viktigt att ni frågar personalen om de vill vara med på bild.

Till toppen av sidan