Bäckensmärtenheten, Kvinnokliniken US

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.00–12.00
TisdagStängt
OnsdagStängt
TorsdagStängt
FredagStängt
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Kvinnokliniken i Östergötland, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Gå in via Södra eller Norra entrén. Gå mot B och följ skyltar mot Bäckensmärtenheten.

Publicerad: 2018-03-09

Vid återbud till bokad tid ring 010-1059436

Remisskrav

- Patienten ska vara färdigutredd och under behandling för övriga sjukdomar som påverkar smärtan.

- Patienten måste ha tid och möjlighet att komma på upprepade besök till enheten.

- I patienthistorien ska anges tidigare sjukdomar, utredningar, behandlingar och deras resultat samt om det finns andra stödkontakter (t ex primärvård, psykiatri, habilitering).

- När behandlingsprogrammet är slut återgår behandlingsansvaret till remitterande klinik.

Driftsform: Region

Välkommen till Bäckensmärtenheten

Bäckensmärtenheten är en multidisciplinär enhet som tar hand om patienter med långvarig bäckensmärta, på engelska "chronic pelvic pain" eller CPP.  Det definieras som konstant eller återkommande smärta i nedre buken eller bäckenet under mer än 6 månader, när det inte finns någon bevislig sjukdom eller malignitet i kroppen och när det finns tecken på central sensitisering. Ofta finns det samband med negativa kognitiva, beteendemässiga, sexuella och emotionella konsekvenser. Enheten tillhör Kvinnokliniken men behandlar både män och kvinnor.

Vid Bäckensmärtenheten arbetar läkare, fysioterapeut och psykolog.  Behandlingen innebär att patienten får kunskap om vad som orsakar och upprätthåller smärta. Behandlingsprogrammet utformas för övrigt individuellt men där man också deltar vid i en Bäckenskola. Vi har regelbundna behandlingskonferenser internt samt med andra sjukhusenheter som t ex urologklinik, magtarmklinik, smärt och rehab-klinik och psykiatrisk klinik.

  • Läkarens roll är att tillsammas med det övriga teamet göra en noggrann fysisk undersökning och planera behandlingen. Läkaren ser över läkemedelsbehandlingen och ansvarar för den del som avser smärtbehandling under tiden som patienten är i behandling på enheten. Ibland ges specifik nervblockerande behandling.

  • Den individuella behandlingen hos fysioterapeuten bygger helt på de fynd som kommit fram i undersökningsgången. Exempelvis innefattar detta hållningskorrigering, andningsträning, manuell behandling (myofasciell, fasciell, mobilisering), dry needling samt patientutbildning och instruktioner för självbehandling och hemträning.

  • Bedömning om psykologisk behandling görs utifrån en första kartläggning av psykiskt mående, förmåga att tillgodogöra sig behandling samt smärtsymptom och dess påverkan på patientens liv. Målet med behandlingen är att utveckla psykologiska färdigheter att hantera svåra tankar och känslor mer effektivt så att de får mindre inflytande över en. Genom att bli medveten om sina tankar, känslor och kroppsliga upplevelser, ökar möjligheten att aktivt välja sina handlingar istället för att låta sina upplevelser få styra beteendet. I behandlingen ingår att patienten gör hemuppgifter.

Remisskrav

Ja

Till toppen av sidan