LÄS ANDRAS FRÅGOR

Varför smakar allt jag äter salt?

Fråga

Jag har fått en salt smak i munnen. Den finns där hela tiden. Det är väldigt irriterande eftersom allt jag äter smakar salt. Vad kan detta bero på?

Svar

Du kan uppleva smak- eller luktförändringar som är tillfälliga eller permanenta.
Oftast är det övergående. Det är min egen erfarenhet efter många år som läkare.

Jag har läst i medicinsk litteratur och sökt på nätet. Många författare återkommer till att det ofta handlar om förändringar av luktförmågan när du upplever smakförändringar. När du får förändring av luktsinnet tar ofta smakförändringar över intrycket med sött, surt, beskt eller salt där tidigare luktintrycket varit starkast.

Mycket komplicerade sinnen

Lukt och smak är mycket komplicerade sinnen där många olika faktorer spelar roll för upplevelsen.

I enstaka fall kan smakförändringar bero på vissa läkemedel eller andra kemikalier som du får i dig genom till exempel dricksvatten, mat eller annat. Det framgår inte i det jag läst vilka läkemedel eller andra kemikalier det rör sig om.

Det är mycket sällan som det rör sig om fel i smaklökarna på tungan.

Påverkade nervsignaler från smaklökarna till hjärnan kan också förekomma, men det finns inte så mycket kunskaper om speciella sjukdomstillstånd som kan leda till smakförändringar.

Tyvärr finns det inte så mycket behandling att erbjuda. Du kan få göra en utredning om besvären är långvariga. Ta i så fall kontakt med en läkare på vårdcentralen.

Där får du berätta i detalj om besvären. Därefter görs en kroppsundersökning och ett speciellt smaktest. Ibland behövs en remiss vidare till en specialist i neurologi eller en öron-näsa-halsspecialist.

Håkan Barrner, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan