LÄS ANDRAS FRÅGOR

Varför har min fyraåring lös mage?

Fråga

Jag har en fyraårig dotter som råkade ut för en infektion för ett halvår sedan, med kraftiga magsmärtor och diarréer. Tillståndet förbättrades efter drygt en månad, men hon har till och från magsmärtor och diarré. Hennes aptit är normal och hon har inte minskat i vikt.

Kan hennes tarmar fortfarande vara i obalans, och kan hon ha utvecklat överkänslighet för exempelvis laktos?

Svar

Lös avföring kan ha många olika orsaker. Bland annat kan det röra sig om infektioner, allergier eller födoämnesintoleranser. Exempel på det senare är gluten- samt laktosintolerans.

Läkemedel, till exempel antibiotika, kan också påverka magen. Ibland hittas inget fel utan du får helt enkelt konstatera att avföringen är som den är.

Kosten, det vill säga vad du äter och dricker, spelar också in för hur avföringen blir

En kost med stort fiberinnehåll ger större mängder, och lösare avföring. Samma effekt har en del frukter, som plommon och päron.

När det gäller komjölk som orsak till tarmbesvär kan det finnas två typer av problem, laktosintolerans och komjölksallergi.

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att tarmen helt eller delvis saknar förmåga att bryta ner mjölksockret som finns i komjölksprodukter. Det är mer eller mindre brist på ett enzym i tarmväggen, laktas. Detta gör att laktosen, mjölksockret, inte bryts ner fullständigt så att det kan tas upp till kroppen genom tarmväggen. I stället blir det kvar i avföringen i tarmen.

Ett resultat av ökad mängd mjölksocker i tarmen gör att gasbildningen ökar, vilket ger buksmärtor och knip. Ofta finns det flera i släkten som är laktosintoleranta och i vissa delar av världen är det mycket vanligt.

Laktosintolerans är inte en allergi. Det kan därför aldrig vara farligt att vara laktosintolerant, utan snarare obehagligt. Man kan aldrig få allergireaktioner som astma eller eksem på grund av laktosintolerans.

Det finns också något som kallas komjölkallergi

Då är det proteinet, äggviteämnet, i komjölken som man reagerar allergiskt mot. Ett vanligt symtom på komjölksallergi är eksem, vilket kommer ganska snart efter att barnet börjat äta och dricka komjölksprodukter.

Magsjuka kan ge en tillfällig skada på tarmväggen

Vanlig magsjuka med diarréer kan ge en övergående skada på tarmväggen, vilket kan yttra sig som en laktosintolerans. I så fall blir barnet bättre av att undvika mjölkprodukter ungefär fyra veckor, men kan återgå till normalkost efter en tid.

Rådgör alltid med en läkare 

Att i samråd med läkare göra uppehåll med mjölk i kosten kan ibland vara ett bra sätt att ta reda på det här. Men du bör inte experimentera med kost till din dotter utan att först rådgöra med en läkare. Barn är beroende av kalk för sin tillväxt, och om de inte får i sig den via mjölkprodukter behövs det ersättas via annan kost och extra tillskott.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan