Läs andras frågor

Varför har min fyraåring lös mage?

Fråga

Jag har en fyraårig dotter som råkade ut för en infektion för ett halvår sedan, med kraftiga magsmärtor och diarréer. Tillståndet förbättrades efter drygt en månad, men hon har till och från magsmärtor och diarré. Hennes aptit är normal och hon har inte minskat i vikt.

Kan hennes tarmar fortfarande vara i obalans, och kan hon ha utvecklat överkänslighet för exempelvis laktos?

Svar

Lös avföring kan ha många olika orsaker. Det kan vara bland annat infektioner, allergier eller födoämnesintoleranser. Exempel på det senare är gluten- samt laktosintolerans.

Vissa läkemedel, till exempel antibiotika, kan också påverka magen. Ibland hittas inget fel utan du får helt enkelt konstatera att avföringen är som den är.

Vad du äter och dricker påverkar hur avföringen blir

En kost med stort fiberinnehåll ger lösare och större mängd avföring. En del frukter har samma effekt, till exempel plommon och päron.

När det gäller komjölk som orsak till tarmbesvär kan det finnas två typer av problem, laktosintolerans och komjölksallergi.

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att tarmen helt eller delvis saknar förmåga att bryta ner mjölksockret i komjölksprodukter. Det beror på att tarmslemhinnan har brist på ett enzym, laktas. Laktosen, mjölksockret, bryts då inte ner fullständigt. Laktosen kan då inte tas upp av kroppen genom tarmväggen. I stället blir det kvar i avföringen i tarmen.

Ett resultat av ökad mängd mjölksocker i tarmen gör att gasbildningen ökar, vilket ger buksmärtor och knip. Det finns ofta flera i släkten som är laktosintoleranta och i vissa delar av världen är det mycket vanligt.

Laktosintolerans är inte en allergi. Det kan därför aldrig vara farligt att vara laktosintolerant, utan snarare obehagligt. Du kan aldrig få allergireaktioner som astma eller eksem på grund av laktosintolerans.

Det finns också något som kallas komjölkallergi

Då är det proteinet, äggviteämnet, i komjölken som man reagerar allergiskt mot. Ett vanligt symtom på komjölksallergi är eksem, som kommer ganska snart efter att barnet börjat äta och dricka komjölksprodukter.

Magsjuka kan ge en tillfällig skada på tarmväggen

Vanlig magsjuka med diarréer kan ge en övergående skada på tarmväggen, vilket kan yttra sig som en laktosintolerans. I så fall blir barnet bättre av att undvika mjölkprodukter i ungefär fyra veckor, men kan återgå till normalkost efter en tid.

Rådgör alltid med en läkare 

Ibland kan det vara bra att i samråd med läkare göra uppehåll med mjölk i kosten. Men du bör inte experimentera med kost till din dotter utan att först rådgöra med en läkare. Barn är beroende av kalk för sin tillväxt. Får de inte i sig det från mjölkprodukter behöver det ersättas av annan kost och extra tillskott.

 

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan