LÄS ANDRAS FRÅGOR

Varför brusar det i örat när jag är förkyld?

Fråga

Periodvis, oftast i samband med förkylningar, så ökar bruset i mina öron. Ofta slår det också lock för det ena eller andra av öronen och en hög tinnitus-ton startar. Hörseln blir omedelbart märkbart nedsatt.

Svar

Det är svårt att med säkerhet säga vad som händer utan att undersöka dig. Troligen är det så att slemhinnorna i din örontrumpet sväller.

Örontrumpeten är den tunna gång eller kanal som går från näsan till mellanörat. Genom denna kanal passerar det normalt luft när vi sväljer eller gäspar vilket gör att lufttrycket på båda sidor om trumhinnan blir lika.

Är din örontrumpet trång behövs bara en liten svullnad av slemhinnan för att förbindelsen ska bli sämre. Då kan inte en tryckutjämning ske som det brukar vilket leder till att trumhinnan inte fungerar som den ska. Därmed blir hörseln sämre.

Förkylning är en vanlig orsak till svullnad av slemhinnan i örontrumpeten. Vanliga näsdroppar eller nässprej kan ofta minska svullnaden av slemhinnan i näsan och göra att örontrumpeten öppnar sig lättare. Sådana droppar ska dock inte användas längre än tio dagar.

I samband med att hörseln blir nedsatt på ett öra är det vanligt att du upplever en ton eller brus från det örat. Vill du få en säkrare bedömning bör du söka allmänläkare på en vårdcentral för undersökning.

Claes Ehinger, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan