Läs andras frågor

Vad kan man göra åt oregelbundna hjärtslag?

Fråga

Jag undrar vad oregelbundna hjärtslag kan bero på och vad man kan göra åt dem?

Svar

Den vanligaste orsaken till oregelbunden hjärtrytm eller hjärtklappning, är så kallade extraslag. Det är mycket vanligt och de flesta känner inte av sina extraslag och berörs inte av dem. Men det finns läkemedel mot oregelbunden hjärtrytm om du har mycket besvär av extraslagen.

När du får ett extraslag kommer det lite för tidigt i den regelbundna rytmen. Hjärtat gör då en paus, för att rätta till rytmen, och sedan kommer den regelbundna rytmen igång igen. Nästa slag blir då kraftigare på grund av att hjärtat under pausen hunnit fyllas med mer blod. Ibland kan det komma flera extraslag i rad på detta sätt. Det kan kännas obehagligt, men det går över av sig själv.

Extraslag brukar delas upp i två typer, ventrikulära och supraventrikulära.

Ventrikulära extraslag, VES

VES är slag där den elektriska impulsen har sitt ursprung i hjärtkamrarnas muskulatur, ventriklarna. Den elektriska impulsen kommer alltså inte från det vanliga stället som ligger i förmaket. Du kan läsa mer om hur hjärtslagen bildas och fortleds i texten Så fungerar hjärtat och blodomloppet.

Ibland säger man att hjärtat slår extraslag i bigemini. Det betyder att vartannat slag är ett extraslag.

Supraventrikulära extraslag, SVES

Vid SVES kommer hjärtslagen från förmaken precis som vanliga hjärtslag, men från ett annat område än den så kallade sinusknutan som vanligtvis startar varje hjärtslag. Typiskt för de här extraslagen är att du lättare kan känna dem när du vilar.

Det går att minska risken för extraslag

Regelbunden motion är bra eftersom extraslagen brukar försvinna vid fysisk aktivitet. Det är också bra att ändra på sådant i ditt liv som kanske gör att du lättare får extraslag. Till exempel att du stressar, röker eller snusar, dricker mycket kaffe eller sover för lite.

Du kan prova så kallade betablockerande läkemedel som lugnar hjärtrytmen om du har mycket besvär. Diskutera det med en läkare på vårdcentralen.  

Utredning kan behövas vid extraslag

Minskar extraslagen ändå inte kan det vara bra att göra ett så kallat 24-timmars-EKG. Du får då låna hem en mätapparat från vårdcentralen som mäter hjärtslagen under ett helt dygn.

Du kan också behöva lämna blodprover för att utesluta till exempel blodbrist eller överskott av sköldkörtelhormon.

Ibland kommer läkaren fram till varför du har extraslag. Till exempel kan vissa hjärtsjukdomar som ger saltrubbningar göra det lättare att få extraslag. En långsam grundrytm hos hjärtat kan också göra att extraslag har lättare att ta över impulsbildningen. Men oftast hittar läkaren ingen säker orsak till extraslagen.

Till toppen av sidan