LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad innebär det att ha ett blåsljud på hjärtat?

Fråga

Jag var hos doktorn i veckan och han konstaterade att jag har ett blåsljud. Vad innebär det? Är det farligt? Jag är 24 år.

Svar

För dig rör det sig troligen om ett så kallat fysiologiskt blåsljud på hjärtat. Det är helt ofarligt och inte något tecken på hjärtfel. Jag ska förklara närmare.

När vi läkare lyssnar på ett hjärta som slår hör vi en typ av ljud när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod i kroppen. När hjärtat sedan vidgar sig för att fylla på nytt blod låter det lite annorlunda. Det kan också vara så att läkaren i de här två hjärtljuden hör andra ljud som ofta är låter väsande, eller blåsande. Sådana ljud, kallas för blåsljud och orsakas av att det uppstår virvelströmmar i blodet. 

Olika orsaker till blåsljud

 

  • Vanligen är orsaken att något av de stora blodkärlen som avgår från hjärtat kan bli lite tilltryckt från omgivande kroppsvävnader. En sådan liten påverkan på blodkärlets vägg kan leda till att små strömvirvlar bildas i blodet när det passerar. De virvlarna hörs som ett blåsljud.
  • Blåsljud kan också bero på att man har något fel på hjärtats klaffar. Antingen kan de vara för täta så att blodet måste pressas förbi klaffarna. Eller också kan de vara skadade så att de inte klarar att hålla tätt ordentligt. Klaffarna ska fungera så att de släpper igenom blod i den ena riktningen. Men de ska också hålla tätt så att blodet sedan inte kan backa tillbaka. Klaffar som är för täta, eller som läcker, ger upphov till blåsljud som läkaren kan höra när hen lyssnar på hjärtat.
  • Blåsljud kan också uppstå om man har en förbindelse mellan hjärtats kamrar eller förmak. Medfödda blåsljud kan bero på att det är fel på hjärtats klaffar, eller på att man har ett litet hål i någon av hjärtats väggar. Det leder ofta till att blodcirkulationen blir sämre. Barn som har den typen av hjärtfel blir ofta blålila om läpparna som ett tecken på försämrad cirkulation. Den typen av hjärtfel opereras.

Om du inte besväras av några symtom som tyder på att du har fel på ditt hjärta så ser jag ingen anledning till oro för ditt blåsljud. De symtom som jag tänker på är till exempel att du blir andfådd på ett onormalt sätt efter mycket lätt ansträngning, Eller om du blir onormalt blå om läpparna vid ansträngning. Smärtor i hjärttrakten vid ansträngning är också ett sådant symtom.

Tomas Fritz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan