Läs andras frågor

Vad innebär akrocyanos?

Fråga

Vad innebär akrocyanos?

Svar

Vid akrocyanos har huden på händerna och ibland även fötterna, tårna, näsan eller öronsnibbarna en blåaktig färg som finns hela tiden. Besvären blir värre när det är kallt, om man röker och om man är stressad. Förutom den blå hudtonen kan man även få kalla och svettiga händer.

Att huden är blåaktig beror på att blodcirkulationen i de allra minsta blodkärlen i huden är långsammare än vanligt. Då blir det inte tillräckligt med syre i blodet för att färgämnet i blodet ska kunna ge huden sin vanliga färg. Färgämnet blir då blått eller mörkblått.

För att minska besvären är det bra att undvika kyla och ha tillräckligt med kläder på sig om man måste vara ute när det är kallt. Det är också bra att sluta röka om man röker och stressa mindre.

Akrocyanos beror delvis på gener och är ovanligt. Det är oftast inte skadligt och blodcirkulationen fungerar som vanligt i resten av kroppen. Men ibland kan akrocyanos bero på någon allvarlig sjukdom. Därför bör du bli undersökt av läkare om du har symtom på akrocyanos.

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har akrocynanos. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Till toppen av sidan