LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad händer när ett benbrott läker? Hur länge gör det ont?

Fråga

Jag har en son som fick en spricka i sin handled för fyra månader sedan. Han har fortfarande ont i handleden. Han hade gips i två veckor. Kan du förklara vad som händer med skelettet vid läkning?

Svar

När skelett läker bildas först en seg kudde som binder ihop benändarna, ungefär som om man skulle ha försökt att laga med ett tuggummi. Kudden kallas för kallus och består av broskliknande vävnad. Långsamt ombildas denna kallus till benvävnad. Det kan ibland kännas som en hård knöl.

Benet som bildas förändras också hela tiden som svar på den belastning som skelettet utsätts för. Hela ombildningen kan ta flera år, men man har inte värk av den. En vanlig bruten handled är så pass läkt att benet har ungefär sin tidigare hållfasthet efter fyra veckor. En spricka läker snabbare, och barns benbrott läker snabbare än äldres.

När man får en spricka i handleden är det inte bara skelettet som skadas. Även mjukdelarna skadas, till exempel senor, bindväv och muskler. Den troligaste anledningen till värken är att området närmast benhinnan fortfarande är något svullet, speciellt efter ansträngning. Benhinnan är mycket smärtkänslig. Den värken kommer att gå över. Exakt hur lång tid det tar går tyvärr inte att säga.

Slutligen stelnar handleden när den är gipsad. Innan rörligheten tränats upp igen, gör det ofta ont vid rörelser i handleden. Det är bra med aktiv rörelseträning, gärna i kroppstempererat vatten.

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan