Läs andras frågor

Vad gör man åt en pärlcysta i örat?

Fråga

Jag har fått diagnosen pärlcysta i mellanörat. Jag ska opereras om några månader.

Nu vill jag veta mer om sjukdomen. Jag har säkert haft denna cysta i flera år. 

Jag undrar om det kan uppstå någon komplikation med mitt öra innan jag ska in på operationen? Kan jag arbeta ända fram till operationen? Det sticker till i örat ibland och är obehagligt. Ibland har jag lätt yrsel, men vet ju inte om det kommer från dessa besvär.

Svar

Det är oftast oklart varför man får pärlcystor. Av någon anledning drar sig en del av trumhinnan inåt och det samlas vax, slemhinneceller och nedbrytningsprodukter där. Vaxet och cellerna hårdnar och blir vitglänsande som en pärla. Pärlan kan växa i storlek så att den trycker på det som ligger runt omkring och kan göra att hörseln blir sämre. Den del av trumhinnan som dras inåt kan vara liten och svår att upptäcka på grund av vax som skymmer. Pärlcystan kan därför bli stor innan den upptäcks.

En del som har pärlcystor har en ovana att snabbt dra in luft när de känner ett lock i örat. Om du drar in luft på detta sätt kan det bidra till att en del av trumhinnan dras inåt och det bildas en pärlcysta. Men för det mesta går det däremot inte säga varför en pärlcysta har uppstått.

Pärlan växer långsamt och det stämmer antagligen att du har haft den i flera år. Jag utgår ifrån att de som ska operera dig har bedömt att det inte är någon risk för komplikationer fram till operationen. I annat fall så hade de nog försökt operera dig tidigare.

En pärlcysta brukar inte göra att du har svårare att jobba. Såvida inte hörseln är påverkad och du har ett yrke där du är beroende av hörseln på båda öronen. Det kan också vara ett hinder om du jobbar som dykare.

En stor pärlcysta kan göra att du hör sämre på det örat. Stora pärlcystor kan också ge yrsel, men det finns också många andra anledningar till yrsel.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan