Läs andras frågor

Vad gör man åt en muskelsträckning eller muskelbristning?

Fråga

Igår spelade jag fotboll. Efter en snabb löpning kände jag en stark smärta högst uppe på insidan av låret. I dag är jag öm där. Jag misstänker att det rör sig om en muskelbristning.

Mina frågor är:

  • Kan det vara något annat?
  • Hur bör jag göra för att få igång muskeln igen?
  • När kan jag spela fotboll igen?
  • Inverkar det på läkningen att muskeln är otränad?

Svar

Ibland menar läkare och patienter olika saker med muskelbristning. En riktig muskelbristning innebär att muskeln går av och du tappar helt kraften i muskeln och det blir en blödning som syns som ett stort blåmärke. Muskeln kan även gå av delvis och då tappar du inte riktigt all kraft i muskeln och blåmärket blir inte lika stort.

En muskelsträckning är ett vanligt uttryck för att du har sträckt till muskeln på något sätt och det gör ont efteråt. Det blir inget blåmärke och kraften finns kvar i muskeln, även om det gör ont och kan vara svårt att använda den. Vad som egentligen händer i muskeln vid en muskelsträckning finns det inte så mycket vetenskap om.

Vid både muskelbristningar och muskelsträckningar är det antagligen bra att fortsätta att röra på dig. Däremot bör du nog inte belasta muskeln de närmaste veckorna när det gäller en muskelbristning. När det gäller en muskelsträckning är min erfarenhet och rekommendation att vila från belastning någon eller några dagar. Att du var otränad kanske bidrog till att du fick ont i ljumsken.

Jag kan inte ge dig några direkta råd om när du kan börja spela fotboll igen, utan du får se hur smärtan och rörelseförmågan utvecklar sig.

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan