Välj region för att få mer information från 1177.se

Välj region för att få mer information från 1177.se
karta
LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad är thalassemi?

Fråga

Jag har en god vän som har thalassemi. Emellanåt mår han dåligt och får då blodtransfusioner. Jag skulle vilja veta mer om sjukdomen. Är det någon speciell mat som han bör äta?

Svar

Thalassemi är en sjukdom om finns i många olika former och svårighetsgrader. Det kan vara allt ifrån en lindrig sjukdom med lätt blodbrist som inte kräver någon speciell behandling, till en svårartad form av blodbrist som kräver behandling med blodtransfusioner.

Sjukdomen är ärftlig och beror på att vissa beståndsdelar av hemoglobinet, det röda blodfärgämnet i de röda blodkropparna, inte bildas på rätt sätt. Det leder till att för lite av fungerande hemoglobin bildas.

En del personer ärver bara anlaget för sjukdomen, utan att själva bli sjuka. De i sin tur kan föra anlaget vidare till sina barn. Sjukdomen är fortfarande ovanlig i Sverige.

Det finns ingen speciell kost som rekommenderas. Den som har talassemi mår sannolikt bäst av vanlig, varierad, näringsrik kost med mycket frukt och grönt.

Det är däremot viktigt att den som har talassemi inte äter järntabletter eller speciellt järnrik kost. På grund av upprepade blodtransfusioner får många personer med talassemi ett överskott på järn i kroppen. Det i sin tur kan med tiden ge skador på bland annat hjärta och lever. Att tillföra ytterligare järn i form av tabletter eller järnrik kost ökar alltså den risken.

Läs gärna mer om thalassemi på socialstyrelsens sida med ovanliga diagnoser.

Anders Hernborg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan