LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad är proppar och hål på halsmandlarna?

Fråga

Jag har märkt att det finns ett hål på vardera av mina halsmandlar. Ibland finner jag en vit/ beige gummiliknande klump i vänster "halsmandelshål". Jag undrar nu vad för slags hål detta är, leder det någonstans eller är det bara en "grop"? Jag undrar också vad den vitaktiga klumpen kan vara för något.

Svar

Det du beskriver är inget allvarligt. Det kan däremot upplevas som lite äckligt eftersom det ger smak och lukt som inte brukar vara där annars.

Det handlar om att det hos en del personer finns fickor i halsmandlarna. Där samlas lätt rester från den omsättning av celler, som hela tiden sker i slemhinnorna. Gamla slemhinneceller stöts bort och det bildas nya. Precis samma sak som hela tiden sker i huden med nytt skinn eller nya naglar. Där kan vi se det med våra egna ögon. I munnen och på annat håll sker det utan att vi riktigt deltar.

Genom denna process bildas slaggprodukter, "avfall" och det är detta du ser. Är det stora proppar kan du mycket väl peta bort dem lite försiktigt. Annars sköter kroppen detta alldeles av sig själv. Det är alltså inte alls någon sjukdom eller något som kräver behandling.

Eftersom propparna är vita eller gulvita händer det inte sällan att detta misstolkas som sjukdomen halsfluss. Men då har man röda halsmandlar med vita prickar, tillsammans med andra symtom som smärta i halsen och oftast hög feber.

Håkan Barrner, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan