Läs andras frågor

Vad är en pärlcysta i örat?

Fråga

Vad är en pärlcysta i örat? Hur behandlas den?

Svar

En pärlcysta är en samling av öronvax och gamla hudceller som har fastnat i örat.

Örat består av ytterörat, mellanörat och innerörat. I ytterörat finns hörselgången som leder till trumhinnan. Innanför trumhinnan finns mellanörat, där det finns ett hålrum.

I huden i hörselgången sitter det körtlar som tillverkar öronvax. Hörselgången rengörs genom att smuts och gamla hudceller fastnar i öronvaxet. Sedan rensas det bort när vaxet sakta rör sig utåt.

En pärlcysta kan ge flera besvär

När du får en pärlcysta har trumhinnan dragit sig inåt mot mellanörat. Då kan inte hudceller och vax färdas bort som det ska, utan blir kvar vid trumhinnan. Så småningom hårdnar vaxet och blir vitglänsande som en pärla.

Pärlcystan kan växa och trycka i örat. Det kan så småningom leda till olika besvär, till exempel följande:

Pärlcysta kallas också kolesteatom, cholesteatom eller benröta.

Vad beror en pärlcysta på?

En del som har pärlcystor har en vana att snabbt dra in luft när de känner ett lock i örat. Det kan bidra till att en del av trumhinnan dras inåt och att det bildas en pärlcysta. Men oftast går det inte att säga varför en pärlcysta har uppstått.

Så behandlas en pärlcysta

Du som har en pärlcysta behöver vara extra noga med att inte peta i örat. Du behöver även skydda örat när du duschar och badar.

En infektion i örat behandlas med antibiotika i form av örondroppar. Ibland behövs antibiotika i tablettform.

Du får regelbundet gå till en läkare för att rengöra örat och kontrollera att pärlcystan inte växer sig för stor. Pärlcystan kan behöva opereras bort om den påverkar hörseln eller riskerar att skada hörselbenen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Till toppen av sidan