LÄS ANDRAS FRÅGOR

Kan man träna bort cirkulationsrubbningar i benen?

Fråga

Jag är en kvinna på 71 år, och har under en längre tid besvärats av värk i underbenen. Efter kontakt med läkare och provtagning säger de nu att jag har cirkulationsrubbningar. Beskedet var att "det går inte att operera" och att jag ska promenera "även om det gör ont".

Finns det verkligen inget botemedel? Om inte bot finns - finns lindring?

Svar

Jag förstår att du har det besvärligt med smärtan i benen. Det är tyvärr ett vanligt tillstånd när man blir lite äldre. Jag antar att provtagningen har visat att du inte har blodbrist eller något annat fel som det går att rätta till. Blodtrycket måste också ligga på en lagom nivå.

Här kommer några tips på vad som kan lindra besvären:

  • En del kan få svår värk även när de inte rör benen. Då kan du behöva bli opererad för att förbättra blodflödet. Det förutsätter dock att det blodkärl som har dåligt flöde inte sitter för långt ner mot foten. Då kan det vara svårt att operera in ett friskt kärl förbi det trånga blodkärlet.
  • Har du inte ont i vila men får ont redan vid en mindre ansträngning kan det vara möjligt att förbättra blodflödet genom träning, exempelvis promenader. Precis som din läkare sagt. Tyvärr kostar det på att ha ont, men träningen gör att det blir möjligt att gå allt längre innan smärtan kommer. Om du kan stå ut med smärta i vetskap om att det småningom blir bättre kan du kanske uthärda ett tag till.
  • Inför en promenad kanske du kan ta något smärtstillande för att minska smärtan. Det är också viktigt att du alltid är varmt klädd då kyla lättare framkallar smärta. Cirkulationen i benen kan också bli lite bättre under natten om du ligger i sängen med fotändan lite lägre än huvudändan. Hela sängen bör luta genom att klossar på fem centimeter placeras under benen vid huvudändan.
  • Ett annat alternativ för att försöka öka cirkulationen i benen är att låna hem en träningscykel. Där kan du sitta och trampa en stund ett par gånger varje dag. Eventuellt kan det här göras på en mottagning med hjälp av en fysioterapeut.      

Håkan Barrner, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan