LÄS ANDRAS FRÅGOR

Kan en infektion i tandroten sprida sig när man börjar behandla den?

Fråga

Min mamma har fått diagnosen benröta eller tandröta i käken. Tandläkaren är osäker på hur det ska behandlas, vilket gör min mamma rädd. Hon tror att smittan kommer att gå ut i blodet när tandläkaren börjar rota. Besvären började för cirka ett år sedan och idag visar röntgen att det har krupit ner genom hela roten. Idag har hon en brygga som tandläkaren funderar på att såga itu, för att få tag i roten som ska bort.

Vad är det egentligen som händer i min mammas mun? 

Svar

Tandröta innebär infektion i tanden orsakad av karies, ”hål” i tanden. Benröta,som också heter osteomyelit betyder i allmänhet en inflammation i ben eller benmärg. I din mammas fall betyder det att infektionen också gått ned i käkbenet, precis under den infekterade tandens rotspets.

En sådan typ av infektion behandlas vanligtvis genom att tandläkaren öppnar tanden, tar bort den döda pulpavävnaden i tand och rot och behandlar med bakteriedödande medel. Efter en eller flera rensningar rotfylls tanden. Infektionen i tandbenet läker ofta snabbt när orsaken till den är borta.

Men ibland lyckas inte en rotfyllning. Orsakerna kan vara många, tanden kan ha rotkanaler som är böjda, de kan vara svåra att hitta eller tanden kan sitta på en plats i munnen så att det är svårt att komma åt. Tandläkaren måste då göra om rotfyllningen.

Om tanden är viktig för att den kanske är stödtand i en bro, så försöker tandläkaren ofta göra allt för att den ska få vara kvar.

Förutom att försöka göra om rotfyllningen så kan ytterligare ett alternativ vara att göra en retrograd rotfyllning. Det är en liten operation då tandläkaren går in genom tandkött och ben och opererar bort en liten bit av rotspetsen och sen försluter den.

Ibland måste tyvärr tänder tas bort som inte läker ut, trots olika försök enligt det beskrivna.

Allmäntandläkaren gör vanligen alla rotfyllningar men svårare rotfyllningar samt denna typ av operation kan de remittera till specialister inom området, så kallade endodontister. Även en del tandkirurger gör rotspetsoperationer.

Du nämner att tandläkaren behöver ta bort en bro i din mammas mun. Det beror på att tandläkaren behöver komma åt tanden. Troligen får din mamma någon form av provisorisk bro medan behandlingen görs.

Slutligen det är viktigt att tandläkaren får information om allt som har med hälsan att göra. Går din mamma hos en läkare så kan det vara klokt att prata med denne. Vissa sjukdomar kan göra att man lättare får infektioner, till exempel diabetes. En del läkemedel kan också påverka munhälsan.

Jag förstår att du är angelägen om att din mor ska få bra vård. Den bästa grunden för det är ordentlig information. Din mamma behöver ett samtal i lugn och ro med den tandläkare som är ansvarig för hennes behandling. Kanske tillsammans med dig. Då går det nog att reda ut det här.

MajLis Hultvall, tandläkare

Till toppen av sidan