Läs andras frågor

Kan en bencysta läka?

Fråga

Min dotter fick en fraktur i lårbenet nära lårbenshalsen. Det visade sig vara en bencysta på sex centimeter i omkrets. Efter sex veckors behandling med benet i sträck gick frakturen upp igen. Då beslöt läkaren att operera in skruv och skena som skulle stödja upp benet. Det sprutades även in konstgjord benmassa.

Nu mer än ett år senare har benmassan ätits upp och cystan är kvar. Min fråga är: Kommer cystan att ersättas av benvävnad och läka ut? Om det inte läker är man tvungen att göra någon form av ingrepp?

Svar

Jag utgår i mitt svar från att din dotter har den vanligaste typen av bencysta, solitär bencysta eller cysta simplex. Hos en fjärdedel sitter de just i lårbenet, nära lårbenshalsen.

Varför cystorna uppkommer är det ingen som säkert vet, men det troliga är att det är någon form av lokal utvecklingsförändring. Det innebär att det saknas ben som bildas just där och att detta är medfött.

Frakturer genom dessa cystor läker ofta bra och brukar inte ge felställningar även om cystan är stor. Cystorna brukar försvinna av sig själva mot slutet av längdtillväxten. Ofta försvinner cystan när frakturen läker.

Behandlingen av cystan brukar vara att skrapa ur cystan och fylla den med någon form av benmassa. Det händer att cystan kommer tillbaka på det sätt som du beskriver för din dotter.

I det läget får läkarna avgöra om de ska satsa på en ny operation. Eller om ni ska avvakta tills hon blir större och cystan försvinner av sig självt. Läkarna gör en bedömning av hur stabilt lårbenet är och hur stor risken är för en ny fraktur. Eftersom det finns en del benmassa kvar, antar jag att lårbenet är mer stabilt nu, än innan hon bröt det.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan