LÄS ANDRAS FRÅGOR

Jag ser små svarta prickar i synfältet. Vad kan det vara?

Fråga

Jag har fått något i synfältet på vänster öga. Det är ett tjugotal mycket små svarta fläckar som syns mot ljus bakgrund och tillsammans täcker ett litet område. De sitter nästan exakt rakt fram i synfältet och de flyttar sig inte.
De försvinner på några sekunder om jag håller blicken stadigt stilla. Så fort jag flyttar blicken det minsta syns de igen. Jag ser bra, har kollat det hos en optiker.

Svar

Det finns olika orsaker till små fläckar framför ögonen som inte påverkar synen. Det är svårt för mig att exakt säga vad orsaken är till dina prickar i synfältet.

Det vanligaste är små prickar eller trådar i synfältet som du ser lättast mot en ljus bakgrund. Ögonläkare kan inte se något onormalt vid sin undersökning av ögat. Det anses ändå kunna bero på tätare partier i glaskroppen eller rester av celler från fosterlivet.

Andra fall av prickar framför ögonen kan vara tätare små kroppar av kalk eller av ämnet kolesterin. Dessa förändringar i glaskroppen kan en ögonläkare se som vita eller gula prickar i glaskroppen. De ses vid en undersökning med direkt ljus in i ögat. Alla de nämnda grumlingarna i glaskroppen är ofarliga och kommer inte att påverka synen.

Håkan Barrner, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan