LÄS ANDRAS FRÅGOR

Jag ser en svart fläck och en ljusstrimma i högra ögat. Är det farligt?

Fråga

Jag är 71 år och har sedan fyra veckor haft ett litet besvär med mitt högra öga.  Jag ser en liten grej, liknande en mygga, som i periferin rör sig i takt med ögongloben. Detsamma gäller när jag har läsglasögon och läser. Jag ser det mest i ögonvrån.

Ytterligare en sak är att jag också ibland kan se en extra ljusstrimma blänka till i högra ögonvrån. Jag har ingen värk. Bortsett från det lilla synhinder som det här "flygfäet" gör så märker jag inte någon synförsämring. Jag har tidigare aldrig haft några besvär med något öga. Jag har heller inte skadat något öga.

Vad kan detta vara för en åkomma jag har fått? 

Svar

Det är mycket vanligt att se något litet som rör sig när man flyttar blicken. Det är den lilla myggan som följer med ögats rörelser, som du märkt.

I alla åldrar kan man ha sådana prickar framför ögonen. De syns bättre när man tittar mot en ljus bakgrund. Vid en noggrann ögonundersökning, när ögonläkaren tittar in i ögat på nära håll kan läkaren ändå inte se något ovanligt.

Det här tros bero på att det är tätare partier i glaskroppen, som ger den här upplevelsen. Glaskroppen är den del som fyller ut större delen av ögat. Den är genomskinlig och liknar gelé. Titta gärna i vår text om sinnen, där finns det bilder på ögat.

När man har kommit upp i högre ålder finns det en annan form av trådar, som visar sig framför ögat. Då kan trådarna bero på att det bildats små rum med vätska i glaskroppen. Detta kan ögonläkaren se vid en undersökning. Det betyder inget för synen att ha dessa trådar framför ögonen.

Däremot kan det vara början till att glaskroppen släpper från näthinnan baktill i ögat. Du skriver att du sett en ljusstrimma till höger i synfältet. Det kan vara ett tecken på att glaskroppen håller på att släppa. Det är inget som sker väldigt snabbt, men du bör redan nu ringa en ögonläkare och berätta att du ser en ljusstrimma och trådar framför höger öga. Ibland kan glaskroppsavlossning behöva behandling, så att inte näthinnan och därmed synen skadas.

Mitt råd är att du bör söka ögonläkare snarast för att få en ögonundersökning. Du kan även ringa 1177 för att få råd om var du ska söka vård. 

Håkan Barrner, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan