LÄS ANDRAS FRÅGOR

Jag har fått vatten i knät, ska jag söka hjälp?

Fråga

Jag har vatten i knät. Man känner och ser det tydligt. Det är svullet och gör ont. Jag löptränar två gånger i veckan, och har inte slagit i eller skadat knät. Jag kan inte böja knät, det känns som jag har en simring runt knät. Hur ska jag behandla mitt knä och bör jag söka läkare?

Svar

Ja, du behöver söka hjälp. I första hand på vårdcentralen. Jag ska berätta varför.

Troligen har du varit alltför ivrig med din träning så att ditt knä blivit överansträngt. Vatten eller en ökad mängd ledvätska är ett tecken på inflammation i knäleden. Andra tecken på inflammation är att huden är varm, och ibland lite rodnad. Knäledens funktion blir sämre än förut.

För att på snabbaste sättet bli av med din inflammation bör knäleden tömmas på vätska. Det sker hos en allmänläkare eller ortopedläkare, beroende på hur sjukvården ser ut där du bor. När knäleden tömts på överskottet av ledvätska brukar man också få en medicin för att dämpa inflammationen och råd om försiktiga rörelser för att behålla din styrka i benet.

Om du inte snart blir av med överskottet av ledvätska är risken större att det tar mycket längre tid för dig att få tillbaka styrka och rörlighet i och runt knäleden. Börja alltså med att söka hjälp på vårdcentralen så snart som möjligt. 

Håkan Barrner, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan