LÄS ANDRAS FRÅGOR

Jag har eksem vid ögonfransarna, vad kan jag göra?

Fråga

Jag har haft eksem vid översta ögonfransroten i cirka tio års tid. Huden runt ögonlocken fjällar och är irriterad, rodnad samt torr och oelastisk. Emellanåt tappar jag mina fransar. Nu senast jag gjorde det hade jag inte många strån kvar.

Jag har varit hos läkare ett flertal gånger. De säger att jag får lära mig att leva med det. När det blossar upp så kliar, svider och rinner det i ögonen. Vad kan jag göra?

Svar

De ögonbesvär som du beskriver kallas blefarit. Det är en inflammation i ögonlockskanten. Precis som du skriver visar det sig som rodnad i ögonlockskanter och ögon och klåda. Det kan även ge en brännande eller skavande känsla och rinnande ögon.

Det här kan du göra själv för att minska dina besvär

  • Försök undvik rökiga, dragiga miljöer, kosmetika, bad i simbassänger med klor, och andra saker som kan irritera ögonen. Till exempel för mycket bildskärmsarbete
  • Använd värme. Hetta upp vatten, blöt en ren tvättlapp eller mjuk handduk, vrid ur så att den bara är fuktig men fortfarande varm. Blunda och lägga lappen mot ögonen och låt den svalna. Upprepa det två till tre gånger.
  • Massera försiktigt ögonlockskanterna med rena fingertoppar.
  • Rengör. Tillsätt några droppar oparfymerat baby-schampo i en skål med vatten. Fukta en bomullspinne eller en kompress i lösningen. Tvätta ögonlockskanterna noggrant med den fuktade bomullspinnen eller kompressen. Badda därefter ögonen med vanligt vatten.
  • Mjuka upp. Lägg på en sträng ögonsalva, till exempel Oculentum Simplex, på en ren fingertopp och stryk på ögonlockskanterna för att mjuka upp ögonlockskanten. Det brukar räcka med morgon och kväll. Salvan finns receptfri på apotek.
  • Om du har torra ögon kan du pröva tårersättningsmedel. Personal på ett apotek kan ge dig råd om vilket medel du kan köpa.

Vad beror ögonlocksinflammationen på?

I ögonlockskanterna finns små körtlar, Meiboms körtlar. De tillverkar fett som hjälper till att smörja ytan av ögat och ögonlocken. Vid ögonlocksinflammation täpps dessa körtlar igen.

Ögonlocksinflammationen beror oftast på en infektion orsakad av hudbakterier eller på att man har lätt att få, eller har mjälleksem. Ibland ses en blandning av båda dessa orsaker.

Hos en del kan ögats bindhinna bli inflammerad, det kallas konjunktivit. Då blir även ögonvitan röd och ögat rinner mer.

Även hornhinnan kan påverkas vilket ger kraftigare irritation och skav. Men det är ovanligt.

Ögonlocksinflammation är vanligare hos äldre personer med torr hud eller hudåkommor som mjälleksem eller Rosacea.

Båda ögonen är alltid påverkade i någon grad i fransranden. Ögonlocksinflammationen kan vara komma i perioder, och ibland vara svår att bli av med. Precis som du beskriver.

Om du inte blir bättre genom egenvård ska du kontakta läkaren på vårdcentralen igen. 

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan