Läs andras frågor

Jag har blod i avföringen, vad ska jag göra?

Fråga

Jag är 23 år och har haft hemorrojder i ungefär tre år nu tror jag, men aldrig sökt vård. Det har kommit lite blod någon gång då och då. Under de senaste veckorna har det kommit mer blod, nästan varje gång som jag har varit på toaletten. 

Var ska jag vända mig?

Svar

Jag tycker du ska söka läkare på din vårdcentral eller liknande och berätta om dina tarmbesvär.

Blod i avföringen hos personer i din ålder brukar bero på hemorrojder eller på sprickor i ändtarmsöppningen. Eftersom en blödning från tarmen någon gång, och särskilt hos äldre människor, kan bero på en allvarlig sjukdom som inflammation eller tumörer ska en tarmblödning alltid undersökas.

Som läkare på en stor vårdcentral träffar jag ofta både yngre och äldre människor som söker för att det blöder ifrån tarmen. Hos någon som är ung och som bara har tarmblödning utan några andra symtom brukar jag göra ett slags miniutredning med en kroppsundersökning och en så kallad rektoskopi.

En sådan undersökning går till så att ett smalt rör med fiberoptik förs in i tarmen medan jag tittar genom röret hur ändtarmsväggen ser ut. Det brukar gå bra att föra in instrumentet 15-20 centimeter i tarmen. Jag tittar efter om något blöder, till exempel sprickor eller hemorrojder, och kan också göra en bedömning av tarmslemhinnan. Oftast hittar jag en orsak till blödningen vid den här undersökningen.

Om det finns hemorrojder som blöder så här mycket och ofta som du beskriver behöver förmodligen något göras. Den enklaste kirurgiska behandlingen av hemorrojder går till så att en gummiring sätts över hemorrojdens bas. Gummiringen stryper blodtillförseln och hemorrojden skrumpnar ihop och försvinner. Behandlingen görs i samband med rektoskopi men oftast av en kirurg på ett sjukhus.

 

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan