Läs andras frågor

Jag får ofta kramp i vaderna. Går det att göra något åt det?

Fråga

Jag får ofta kramp i vadmusklerna. Exempelvis när jag kör bil så kan jag få kramp i vänstra vaden då jag ska trycka ner pedalen. Det förekommer även i höger vad, men inte lika ofta.

Vad beror det på och går det att göra något åt det?

Svar

Det här med muskelkramp i ben och fötter är tyvärr vanligt. Ungefär var tredje person över 55 år får ibland kramp i vadmusklerna.

Det är inte känt varför man får sådan här kramp. Det är vanligare ju äldre du blir. Det kan finnas ärftliga faktorer. Kraftig ansträngning kan ofta utlösa krampen. Krampen kommer ofta periodvis. Om du är inne i en krampperiod är det inte ovanligt att du får kramp så fort du spänner foten. Krampen kommer ofta när foten hålls i ett visst läge.

Regelbunden motion och stretching är bra behandling

Några bra mediciner för sådana här kramper finns tyvärr inte. Regelbunden motion är sannolikt bra för att undvika krampen. Möjligen kan regelbunden stretching eller töjning av musklerna hjälpa och vi läkare brukar rekommendera daglig stretching för de som har besvär med kramper. Stretching bör du göra när musklerna är uppvärmda, till exempel efter en promenad.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan