Välj region för att få mer information från 1177.se

Välj region för att få mer information från 1177.se
karta
LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur vet man om komjölksallergin vuxit bort?

Fråga

Min son har sedan två månaders ålder fått mjölkfri kost på grund av mjölkallergi. Nu är han ett år gammal och jag undrar om hans allergi kan ha "vuxit bort"? Han har inte haft några problem med magen sedan vi började med mjölkfri kost och han har inte problem med några andra allergier.

Svar

Du har rätt i att komjölksallergi oftast går över med tiden. Ungefär två av hundra spädbarn utvecklar allergin. Men bland vuxna är det bara en på tusen som har kvar den. Ofta försvinner allergin mellan två och fyra års ålder.

Rådgör med en läkare

Efter samtal med en läkare kan du pröva att ge din son mjölkprodukter i små portioner.

Om han inte har haft några symtom alls på länge kan läkaren ibland välja att göra ett pricktest på huden först.

När du sen börjar ge komjölksprodukter för att testa om allergin försvunnit, visar det sig om du började för tidigt. Då återkommer din sons symtom. Hur fort det går, och hur kraftiga symtomen blir kan variera mycket. Det är alltså därför du bör diskutera det här med en läkare innan du låter din son börja med mjölkprodukter igen.

Symtom på komjölksallergi

Komjölksallergi brukar uppträda ganska snart efter att barnet börjat äta och dricka mat och dryck som innehåller komjölk. Barnet har då utvecklat en allergi mot något av proteinerna i komjölken. Symtomen kan variera, men ofta får barnet eksem eller nässelutslag. Luftvägssymtom som astma, och mag-tarmbesvär kan också förekomma.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan