LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur vet jag om det onda kommer från bihålorna?

Fråga

Jag har ont bakom öronen och i pannan efter en förkylning. Nu undrar jag om det kan ha med bihålorna att göra?

Svar

Ja, att du har ont i pannan kan ha med det att göra. På vissa ställen i skelettet i ansiktet finns det hålrum som kallas bihålor. Exempel på det är pannhålorna ovanför ögonen i pannan och käkhålorna i kinderna. Det finns också flera mindre bihålor bakom näsroten. Mellan bihålorna och näshålorna finns kanaler i skelettet.

Bihålornas insida består av slemhinna. Dessa slemhinnor kan svullna vid en infektion, till exempel en förkylning. Slembildningen kan också öka. Det kan ge obehag som täppthet, tyngdkänsla och värk. Det kan utvecklas till en bakterieinfektion med varbildning och då ökar smärtorna. Du kan även få feber och en svullnad i ansiktet över den bihåla som är berörd. Ofta får du snuva som är tjock och varig.

Du kan få särskilt mycket besvär med bihålorna om du röker eller är allergisk. Problem med käkhålorna kan ibland ha ett samband med tänderna i överkäken, eftersom de tandrötterna kan nå ändå upp till bihålans botten.

Besvär från bihålorna går oftast över av sig själv, om de beror på en förkylning. Eventuellt kan du använda receptfri, avsvällande nässprej som finns på apotek. Du kan prova kortisonsprej av samma typ som används vid allergibehandling, om du har mycket besvär, för att dämpa inflammation i slemhinnorna.

I de fall där du har tecken på bakterieinfektion i en bihåla används antibiotika, oftast penicillin. Läkaren kan ibland punktera bihålan och spola den ren från var om läkemedelsbehandling inte hjälper. 

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan