LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur vanligt är det med en extratand?

Fråga

Jag har en extratand. På röntgen visas att min visdomstand så småningom kommer att tränga undan denna tand. Jag undrar hur vanligt det är med extratänder och varför det bildas?

Svar

Att ha en extratand är ganska ovanligt, ungefär en av 100 till en av 150 har en extratand. Orsaken är att det från början har bildats för många anlag till permanenta tänder. En extratand kan komma på olika ställen i munhålan, till och med i gommen.

Det kan bli en del problem med extratänder. Oftast får inte alla tänderna rum i käken, de kan då inte tränga sig upp genom käkbenet och ut i munnen. Det beror på att de vanliga tändernas rötter är i vägen och tyvärr blir ofta dessa rötter förstörda av den uppväxande extratanden. Upptäcks det inte i tid så måste tanden med den förstörda roten tas bort.

Under den period som de nya tänderna ska växa fram, mellan cirka 8 och 15 år, gör tandvården med jämna mellanrum särskilda kontroller. Med hjälp av röntgenbilder och undersökningar i munnen ser de efter om alla tänder finns eller om det finns för många. De tittar också på om de kommer fram på rätt sätt och rätt ställe i munnen. Det kan du läsa mer om tänders utveckling här.

Tandläkaren rekommenderar ofta att extratanden ska tas bort. I de flesta fall har en extratand inte så många och långa rötter, så det brukar inte vara så komplicerat.

MajLis Hultvall, tandläkare

Till toppen av sidan