LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur kan vi hjälpa vår dotter som kissar i sängen?

Fråga

Vår sexåriga dotter kissar på sig ibland. Vissa nätter kissar hon i sängen och ibland hinner hon inte till toa på dagen heller. Finns det någon hjälp att få när det gäller sängvätningen?

Svar

Sängvätning kan vara besvärligt och kännas pinsamt. Men det är ofarligt och växer nästan alltid bort av sig själv.

För att hjälpa er dotter kan ni prova följande saker:

  • Lär er dotter att kissa regelbundet under dagen, minst fyra gånger per dygn.
  • Sprid ut drickandet under dagen så att hon dricker mindre på kvällen.
  • Undvik drycker på kvällen som ökar urinproduktionen, till exempel läsk och te.
  • Hjälp henne att varva ner en timme innan läggdags, till exempel genom att läsa tillsammans eller lyssna på musik.

Ni bör söka vård om hon fortsätter att kissa på sig. Antingen på en vårdcentral eller på en barnläkarmottagning. Efter utredning hos läkare kan det bli aktuellt med ytterligare hjälp:

  • För en del passar behandling med en så kallad larmmatta, som läggs i sängen. När urinen läcker så att det börjar bli vått, ger mattan ifrån sig en signal. Barnet väcks och kan gå på toaletten. Efter ett tag brukar barnet vakna innan hen kissar på sig.
  • Det finns också medicin som bromsar urinbildningen tillfälligt under natten. Det kan antingen tas vid särskilda tillfällen, om barnet till exempel ska sova borta, eller varje dag.
  • En distriktssköterska kan hjälpa till med att skriva ut lakansskydd vilket underlättar rent praktiskt.

Det är vanligt att små barn kissar på sig på natten och det är först när barnet är över fem år som man brukar tala om sängvätning. Men det är normalt att även en sexåring kissar i sängen någon gång då och då.

När barnet inte kan hålla sig beror det ofta på en omognad i nervsystemet som styr den förmågan. Trots att urinblåsan är full och signalerar till hjärnan, vaknar inte barnet. Sängvätning är till stor del ärftligt. Barn som kissar i sängen har oftast flera släktingar med samma problem.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan