LÄS ANDRAS FRÅGOR

Herpesinfektion i ögat. Vad gör jag?

Fråga

Enligt en ögonspecialist har jag ett herpesvirus i ögat. Jag har använt Zovirax i 12 dagar och har haft besvären i sex veckor och känner ännu ingen förbättring. Hur lång tid kan det ta innan jag märker en förbättring?

Känner mig också mycket trött, kan det bero på viruset? Finns det andra behandlingssätt? Hur smittar man? Vågar jag vara när mitt lilla barnbarn som är tre månader?

Svar

Herpes på ögats hornhinna, så kallad herpeskeratit, kan vara långvariga och besvärliga och ibland kan besvären återkomma. Personer som råkar ut för detta får hjälp av en ögonläkare, därför har jag pratat med en sådan om dina besvär.

Viruset heter Herpes Simplex

Vid herpeskeratit heter det virus som angriper ögat Herpes simplex. Det finns två typer, typ 1 och typ 2. I ögat är det oftast typ 1, men i enstaka fall kan det även vara typ 2.

Även bältros i huden kring och i själva ögat och då även hornhinnan är också en typ av herpesvirus, herpes zoster. Men jag lämnar ämnet bältros i ögat här i detta svar.

Oftast ser utbredningen i hornhinnans ytskikt i utseende ungefär som en trädgren som breder ut sig. Detta kan läkaren se när hen färgar hornhinnan med specialfärg.

 

Behandling med ögonsalva eller tabletter

I ungefär nio gånger av tio är det bara ytskiktet av hornhinnan som är infekterat. Då räcker det med lokalbehandling i ögat med en ögonsalva som innehåller virushämmande medel, aciklovir, som säljs under namnet Zovirax.

Hos ungefär en av tio ser ögonläkaren att infektionen går lite djupare i hornhinnan, och då ges även tablettbehandling med samma medel.

Ögonsalvan brukar tas fem gången per dag. När symtomen börjat avta ges ögonsalvan ytterligare cirka tre dagar.

Någon gång kombineras virushämmande medel med medicin som innehåller kortison.

Vanligt med täta återbesök

I början av sjukdomsförloppet är det vanligt med täta återbesök för att följa utbredningen av infektionen på hornhinnan. Det vanliga är att du efter 12 dygns behandling är klart förbättrad, och besvären har minskat. Om du inte blivit bättre tycker jag att du ska kontakta den ögonklinik där du har blivit undersökt. Kanske behöver du prova någon av de andra medicinerna?

Trötthet kan ha många orsaker

Om du har smärtor och irritation i ett öga kan detta säkert bidra till att du blir trött. Men trött kan du bli av så mycket, allt från stress och sömnbrist till infektioner och andra sjukdomar.

Herpes är ett vanligt virus

Herpesvirus är mycket utbrett i samhället, minst fyra av fem personer har kommit i kontakt med viruset och haft åtminstone en infektion. Det är knappast rimligt att säga att du inte ska träffa ditt barnbarn. Men kanske du ska undvika att låta barnet vara riktigt nära ditt öga för att vara på den säkra sidan. Smittorisken borde dock vara låg när du tagit Zovirax i 12 dygn.

Läs mer om herpes i munnen och i underlivet

Anders Hernborg, läkare, specialist i allmänmedicin Illustration: Kari Toverud

Till toppen av sidan