Läs andras frågor

Försvinner en meniskskada av sig själv?

Fråga

Försvinner en meniskskada av sig själv eller måste jag göra en titthålsundersökning?

Svar

Det är en intressant fråga du ställer. För längesen opererades de flesta meniskskador genom att ta bort menisken. Detta ledde till artros senare i livet. Därför tas inte meniskerna bort nuförtiden. 

Många meniskskador läker av sig själv. Större meniskskador kan ibland sys ihop och går inte det kan en mindre del av menisken tas bort.

Det är inte lätt att veta om man har en meniskskada

Meniskskador uppkommer framför allt om du får en vridning i knät samtidigt som du belastar det. Det kan hända till exempel i fotboll. Skidolyckor kan också ge meniskskador. För läkaren är det viktigt att veta precis hur skadan gick till och vilka besvär du har.

Efter att läkaren undersökt knät går det ibland att konstatera en trolig meniskskada. Ibland kan det behövas en titthålsundersökning. Men det går även att göra magnetkameraundersökning. Fördelen med en titthålsundersökning är dels att läkaren ser precis hur menisken ser ut och att den kan sys eller klippas på en gång om det behövs.

Misstänker läkaren en meniskskada får du ofta vänta och se hur den läker under ett par veckor. Därefter bestämmer sig läkaren om du ska genomgå en titthålsundersökning. Har besvären blivit bättre under dessa veckor får du ofta avvakta ytterligare och hoppas på att meniskskadan läker av sig själv.

Det finns ett undantag och det är om den trasiga menisken fastnar i knät så att knät inte går att röra. Det är mycket ovanligt men då brukar man alltid opereras. Det är naturligtvis bäst om meniskskadan kan läka av sig självt.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan