LÄS ANDRAS FRÅGOR

Det värker vid två rotfyllda tänder, men de hittar inget fel. Vad kan man göra?

Fråga

Jag har två tänder bredvid varandra som är rotfyllda sedan flera år och har börjat värka sedan något år. Två olika tandläkare har röntgat och inte kunnat hitta något fel eller någon varbildning. Värken sitter nedanför själva tänderna och strålar ut i underkäken mot örat.

Jag har även träffat öronläkare som inte hittat orsaken. Vad kan jag göra?

Svar

Jag uppfattar det som att du själv tror att det har med tänderna att göra. I så fall föreslår jag att du pratar med din tandläkare igen eller om du hellre vill väljer att gå till en ny tandläkare.

Det finns en hel del att tänka på när den här typen av smärtor ska utredas. En rotfylld tand är en tand utan nerv, pulpa och ska inte göra ont om rotfyllningen lyckats. Här kan du läsa mer om rotfyllningar.

Ibland kan oförklarlig värk också handla om sprickbildningar i tänderna. Sprickorna kan vara så små att de inte syns på röntgenbilden, men ändå kan de ge besvär. Tandläkaren måste då ta bort fyllningen i tanden och leta efter sprickorna.

Smärtor i käken kan också komma från själva käken eller från käkleden med omgivande muskulatur. Värk i örat kan exempelvis ibland orsakas av problem med käkleden, eftersom den sitter alldeles framför örat. Det kan även inträffa att besvär med nacken ger smärtor i ansiktet.

Har du och din tandläkare diskuterat den här möjligheten att problemet kan komma från käkleden? Som alla andra leder i kroppen kan käkleden bli inflammerade eller sliten. Ofta får du i så fall ökade symtom när du gapar eller biter ihop. Ibland känns en svullnad och ömhet över leden framför örat.

Det kan vara bra att bli remitterad till en specialist på käkleder, en så kallad bettfysiolog. Behandlingen kan exempelvis bestå av en noga inslipad bettskena. Även en del fysioterapeuter, sjukgymnaster kan behandla vissa typer av smärtor i käkleden.

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare

Till toppen av sidan