Läs andras frågor

Vad kan man göra åt hängande ögonlock och påsar under ögonen?

Fråga

Vad kan man göra åt att ögonlocken faller längre och längre ner för ögonen? Jag har svårt att se och ögonlocken känns väldigt tunga. Jag har även fått stora påsar under ögonen. Jag sover bra, så det är inte anledningen.

Svar

Ögonlocken styrs av en muskel som är fäst med en sena. Den vanligaste orsaken till hängande ögonlock är att senan har blivit förslappad och därmed utdragen. Då kan muskeln inte längre hålla upp ögonlocket.

Du kan få hängande ögonlock åtgärdade genom en liten operation där senan som har blivit utdragen stramas upp. Be en läkare på vårdcentralen om en remiss till en ögonläkare som kan operera dig.

Inom den offentliga sjukvården görs den här typen av operation vanligtvis först när ögonlocken hänger så mycket att de börjar skymma pupillerna och gör det svårt att se.

Ibland kan sjukdomar orsaka hängande ögonlock

Det finns också sällsynta muskelsjukdomar som kan leda till att ögonlocken hänger ner. Men då får du också andra besvär med att kroppens övriga muskler blir svagare. Sjukdomarna kan också göra att du ser dubbelt. Har du inget av dessa besvär behöver du inte oroa dig, för då har du den vanliga typen av hängande ögonlock.

Påsar kan också opereras

Påsar under ögonen har inte med ögonlocket att göra men kan ha samma orsak, alltså förslappning i huden och underhuden. Påsar kan också opereras men är mer ett kosmetiskt problem än ögonlocken, som kan skymma synfältet. Därför är det inte säkert att den här typen av operation bekostas av den offentliga sjukvården.

Det finns många privata ögonläkare som erbjuder operation av både hängande ögonlock och påsar under ögonen. Men då får du själv betala hela kostnaden för operationen.

Läs mer på 1177.se om ögat och synen.

Till toppen av sidan