LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vilket kroppsfett förbränns först vid träning?

Fråga

Det sägs att kroppen förbränner fett jämnt över hela kroppen vid fysisk träning. Om jag gör ett längre uppehåll från regelbunden fysisk träning, lägger jag på mig lite vikt, och mer på vissa ställen än andra (mage och lår för kvinnor).

Om jag skulle återuppta den regelbundna fysiska träningen igen, stämmer det som jag har hört att kroppen då börjar dra i första hand från de senast lagrade fettdepåerna? Eller börjar kroppen återigen att dra jämnt över hela kroppen.

Svar

Det går inte att styra vilka fettdepåer som ska förbrännas först vid träning. Kroppen förbränner det som är mest lättillgängligt. I praktiken betyder det att kroppen helst förbränner glukos som betyder socker, eftersom det är lättast att förbränna i samband med muskelarbete.

Efter en tids träning börjar du också att förbränna fett. När detta inträffar beror på hur vältränad du är. En vältränad person börjar förbränna fett tidigare under ett träningspass, enligt vad jag har förstått.

Du ska inte hårdträna om du vill bränna fett på bästa sätt. Den bästa fettförbränningen får du när du tränar på drygt halva din maxpuls. Maxpulsen kan du räkna ut som 220 minus åldern. Om du är 45 år blir din maxpuls 220 - 45 = 175 slag per minut. Drygt hälften av detta blir alltså ungefär 87 - 105 slag per minut. I praktiken bör du alltså sikta på en träningspuls på omkring 100 om du vill förbränna fett på bästa sätt.

Det är viktigt att vara klar över att det är ganska ordentligt krävande att förbränna fett. Därför är det viktigt att inte fortsätta att lägga på sig något extra kilo varje år. I viss mån skapas det ju nya fettceller och när de väl har kommit till försvinner de inte igen. De blir bara mer eller mindre välfyllda.

Mitt råd är att du bör återuppta din träning på nytt och försök att få till en regelbunden träningsmodell som gör att du, tillsammans med dina matvanor, kan hålla vikten konstant. Jag vet att det inte är lätt men det finns egentligen inga genvägar.

Tomas Fritz, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan