LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vart kan jag vända mig för att få kontroll över mitt drickande?

Fråga

Hur ska jag få kontroll över min drickande? Finns någon hjälp att få?  Jag dricker tills jag inte vet vad jag gör.

Svar

Du har tagit ett mycket viktigt steg genom att skriva till oss och fråga hur du ska ta kontroll över ditt drickande. Ibland klarar man att själv avstå från alkohol, men ofta kan man behöva hjälp av vården för att inte bara kontrollera drickandet utan också förhindra att man återfaller i det.

Alla landsting erbjuder vård för olika typer av missbruk samt stöd för att minska risken för återfall. Landstingen organiserar sin vård olika men det vanligaste är att beroendevården finns inom den psykiatriska vården. Ofta finns mottagningar i större städer dit du kan söka utan remiss.

Om du är inne i en period där du dricker väldigt mycket är det ofta svårt att bara sluta, även om du får stöd. Ofta behöver du ta hjälp av sjukvården och göra en så kallad "avgiftning". När du slutar dricka efter en lång tids missbruk kan kroppen reagera med olika symtom och därför är det bra att du samtidigt får mediciner som minskar risken för att kroppen ska bli alltför stressad. Den typen av mediciner får du när du ligger inne på en vårdavdelning. Då ska man söka till en psykiatrisk akutmottagning, med eller utan remiss.

Ibland kan man känna att det blir ett stort steg att kontakta psykiatrin. Då kan man kontakta en vårdcentral för att få träffa en läkare där. Man kan också ringa alkohollinjen som kan ge stöd, svara på frågor och lotsa vidare.

Prata också gärna med någon i din närhet om hur du mår. Då kan du få stöd även av vänner och släkt, det brukar kännas bra.

Lennie Lindberg, distriktssköteska

Till toppen av sidan