LÄS ANDRAS FRÅGOR

Varför dröjer min mens?

Fråga

Jag är 16 år och har inte haft mens sedan drygt fyra månader tillbaka. Jag har inte haft sex med någon ännu. Jag tänkte först att det kanske berodde på att jag flyttat utomlands med alla förändringar som det innebär. Jag har även börjat träna igen efter tre månaders uppehåll. Kan det vara något som är fel?

Svar

Nej, inget behöver vara fel med din mens.

Att du får mens varje månad beror på en hormonförändring i kroppen som gör så att livmoderslemhinnan förbered sig på att ta emot ett befruktat ägg. I vanliga fall lossnar det ett ägg från äggstocken varje månad. Blir ägget inte befruktat så stöts den mogna livmoderslemhinnan och ägget ut som en mens. Det är hormoner från hypofysen i hjärnan som påverkar äggstockarna så att du får ägglossning.

Hjärnan är mycket känslig för stress. Vid för stark stress kan därför hormonproduktionen påverkas så att den minskar. Då räcker den inte till för att stimulera fram ett ägg och mensen kommer inte.

Andra orsaker till att mensen uteblir kan vara om du tränar för mycket eller äter för lite.

Har du haft en regelbunden mens fram till din utlandsresa, verkar det mest troligt att det är just omställningen som stressat kroppen och som gör att mensen uteblivit. Kontakta en vårdcentral om mensen inte kommit tillbaka efter sex månader Då vill läkaren undersöka om det finns någon annan orsak som oftast kan rättas till med hormonell behandling. Men det måste naturligtvis ske efter noggrann läkarundersökning.

Just nu kan du bara ta det lugnt och sluta oroa dig för mensen.

Tränar du för mycket så minska lite. Ät bra regelbundet. Troligen kommer mensen snart tillbaka igen.

Du kan gärna läsa mer på UMO.se

Frågor och svar om mens

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan