Läs andras frågor

Vad händer om jag tappar kontrollen hos min terapeut?

Fråga

Jag går hos en terapeut och vi ska prata om svåra saker som hände i min barndom. Jag är jätterädd för att jag helt ska tappa kontrollen och bryta ihop. Vad händer då? Blir jag inlagd på sjukhus? Skickar de hem mig? Ger de lugnande mediciner? Jag känner mig orolig över att tappa kontrollen.

Svar

Det låter som en helt naturlig rädsla, men den är obefogad. När du går till en legitimerad yrkesperson kan du lita på att hen både har utbildning och erfarenhet, och kan ta hand om det som kommer fram i samtalet.

Det kan kännas skrämmande att berätta om sina svåraste upplevelser för någon man egentligen inte känner. Men samtidigt är det just den kraften som kan göra psykoterapi så verksam.

Det är alltid du själv som väljer vad du berättar för din terapeut. Du kan själv styra hur mycket och vad du tar upp under terapitimmen. De som arbetar med människor som har varit med om svåra saker är vana vid starka reaktioner, och att möta personer som känner rädsla för att öppna sig.

Om det skulle blir aktuellt för dig att få läkemedel eller annan behandling är det något som ni i så fall kan diskutera.

Mitt förslag är att du tillsammans med terapeuten pratar om vad du tror kan hända när du berättar om dina minnen och erfarenheter. Detta kan hjälpa dig att förbereda dig. Att tala om din rädsla i terapin kan vara ett sätt att övervinna den.

Till toppen av sidan