LÄS ANDRAS FRÅGOR

Min sambo dricker för mycket. Vad ska jag göra?

Fråga

Jag anser att min sambo dricker alldeles för mycket, men han ser inte allvaret.

Han dricker varje helg minst en gång i veckan, oftast två. När han väl dricker så klarar han inte att sluta. Han skryter ofta för sina vänner om hur full han var, hur lite han minns och allt galet han har gjort.

För två dagar sen drack han sig så full att han nästan var helt borta, elak och utan kontroll. Nu säger han att han inte vill ha det så här. Hans lösning är att sluta dricka sprit och bara dricka öl, men han vill också veta vilka tankar jag har kring detta. Jag älskar honom och vill inte mista honom. Vad ska jag göra? Har han alkoholproblem?

Svar

Ja, utifrån din beskrivning finns det flera tecken på att din sambo har problem med alkohol. Missbruk kännetecknas framför allt av en brist på kontroll. Att man upprepade gånger till exempel dricker mer än planerat, gör av med mer pengar än avsett samt att detta också orsakar problem för en själv och närstående. Minnesluckor, odrägligt beteende och återkommande ångerkänslor stärker allvaret i hans situation.

Tänk på att han själv bär ansvar för sitt eget liv. Du kan aldrig ta över det. Det är möjligt att han behöver professionell hjälp. Men det är han som måste inse allvaret i sin situation och viljan till förändring måste komma från honom.

Som närstående är det bra att du sätter gränser och tydligt markerar hur hans drickande påverkar dig. Sen är det alltid svårt att göra det mot en person man älskar.

Det finns inget allmänt tips för vad man kan göra för att få någon att inse problemet. Men i många fall kan man vara ganska rak på sak och försöka prata om det. För att undvika att bli anklagande så kan du försöka tala om hur du upplever din sambos drickande. Istället för att säga "du dricker för mycket", kan du vända på perspektivet. Till exempel genom att säga att du blir orolig för att han dricker för mycket alkohol.

Som närstående kan du även få bra stöd och råd från både olika frivilligorganisationer som AA, anonyma alkoholister, och Sällskapet länkarna. Kommunen och sjukvården brukar även ha olika mottagningar du kan kontakta.

Henrik Mellström, sjuksköterska

Till toppen av sidan